bemutatta az Optimus nevű humanoid robotot a Tesla AI Day rendezvényén, a kaliforniai Szílícium-völgyben. A cégvezér még tavaly jelentette be, hogy robotok gyártásába kezd, amit sokan kétkedve fogadtak. Musk elmondta, hogy a prototípus még fejlesztés alatt áll, de hozzátette, hogy három-öt éven belül tömeges forgalomba kerül, és 20 ezer dollárért lehet majd megvásárolni.

Tesla AI Day, dedicated to artificial intelligence
Fotó: Getty Images

Az üzletember szerint a jövőben a Tesla legnyereségesebb üzletága a robotok eladása lesz.

Az eseményen a robot integetett a tömegnek, felemelte a térdét és elsétált. Levetítettek egy videót is, amin a humaniod gép egyszerű feladatokat végzett el, például virágot öntözött és tárgyakat emelt. „Célunk, hogy a lehető leggyorsabban hasznos humanoid robotot készítsünk. Még sok munka vár ránk az Optimus finomításával és a bizonyítással” – mondta a milliárdos.

Musk szerint a jövőben a robotokat az otthonokban is lehetne használni, segítenenék a vacsora elkészítésében, lenyírnák a füvet és

 akár az ember barátjává is válhatnak. 

Az üzletember úgy véli, hogy a robotok alapvetően megváltoztatják a civilizációt, hiszen a munkába állásuk után megszűnik a szegénység, az embereknek pedig több szabadidejük lesz.

Az emberek helyett dolgozó vagy nekik segítő gépek azt is megkérdőjelezik majd, hogy mit jelent embernek lenni, mivel a gazdaságot az emberek száma és termelékenysége határozza meg. A milliárdos korábban arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia (MI) veszélyt jelent az emberiségre.

A cégvezér kijelentette: a Tesla biztosítani akarja, hogy az átmenet egy olyan társadalomba, amelyben robotok végzik a munkát, és az emberek élvezik ennek előnyeit, biztonságos legyen.

Mindig óvatosak akarunk lenni, nehogy a Terminátor útjára lépjünk

– fejtette ki. Musk megígérte, hogy a vállalat  olyan biztosítékokat épít be – többek között egy leállítógombot –, amelyeket nem lehet manipulálni. 

A jól hangzó távlati terveket egyelőre beárnyékolja, hogy az Optimus még a Tesla autókban használt robotpilóta-szoftver egy részére támaszkodik. 

Viszont Musk sok tervével szemben ennek most van kézzelfogható eredménye, tavaly nagy blama volt, amikor egy rendezvényen nem tudtak egyetlen működő prototípust sem bemutatni. Nemrég például azt vetette fel az üzletember, hogy az emberi agyat összekapcsolja a számítógéppel. Ennek érdekében bemutatta a Neuralink nevű eszközét, amelyet tudományos körökben meglehetősen nagy szkepszissel fogadtak.

Hol tart a robotika?

Az ipari robotok telepítése világszerte 27 százalékkal, majdnem 487 ezerrel nőtt 2021-ben 2020-hoz képest. Ennek 45 százalékát Kína adta: a távol-keleti országban tavaly 243 ezerrel több robotot állítottak csatasorba. Mindez azzal magyarázható, hogy

a fiataloknak kevésbé vonzó a gyári munka, ráadásul a születések száma folyamatosan csökken, így a munkaerőt is robotokkal pótolják.

Szakértők szerint a munkaerőpiaci nyomás miatt a robotok kulcsfontosságúak lesznek a jövőben, így az automatizálás robbanásszerű növekedése előtt áll a világ. Kínában például az előrejelzések szerint 2030-ra több millió ipari robot fog működni. A gépek segítettek a koronavírus-járvány idején is, például a Siemens és az Aucma kifejlesztett egy robotot, amely egy óra alatt akár 36 ezer négyzetméternyi területet tudott fertőtleníteni.

Great Wall Motor Rizhao Base
Fotó: VCG / Getty Images

A Gosuncn nevű kínai technológiai vállalat által fejlesztett önvezető járőr robot ötméteres sugarú körben egyszerre tíz ember testhőmérsékletét tudta ellenőrizni. Érdekes adalék, hogy a Cambridge-i Egyetem kutatói olyan robotszakácsot fejlesztettek ki, amely minden korábbinál kifinomultabban képes ételt kóstolni, így az ételek készítésében is remekelhet a tudósok szerint.

A mesterséges intelligencia egyik területe, a gépi tanulás nagyfokú fejlődésen ment keresztül az orvosi diagnosztika terén: algoritmusaik segítségével valós képet lehet kapni a páciens egészségügyi állapotáról, elősegítve a hatékony kezelési módszer megtalálását.

Az orosz fegyverexpón bemutatták a rakétavetős robotkutyát

Az orosz Intellect Machine cég az orosz hadsereg idei kiállításán bemutatta az M-81 nevű robotkutya első prototípusát, amely a vállalat szerint katonai és polgári feladatok ellátására is alkalmas. Az esemény hírértékét az adta, hogy a bemutatott robotkutya hátára egy rakétavetőt szereltek fel.