„A főigazgatóságomat lezáró állománygyűlésre menet a Magyar Nemzeti Múzeum díszlépcsőházában” – kezdte bejegyzését L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum nemrég felmentett főigazgatója a Facebook-posztjában. A friss bejegyzésében egy videót is megosztott a pillanatról, ahogy a múzeum lépcsőjén halad. 

20230725 Budapest L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté

Több mint négyszáz kollégám várt a főépületben. Megtisztelő volt velük dolgozni. Köszönöm

– írta. 

Korábban a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy Csák János menesztette L. Simon Lászlót. A kulturális és innovációs miniszter azzal indokolta döntését, hogy 

a főigazgató elmulasztotta az intézménytől elvárható jogkövetést, és „azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”. 

A menesztés előzménye az volt, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a World Press Photo egyes képei szerinte károsak, és kifogásolta, hogy a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nonbináris leszbikus személyt. A politikus bejelentette, hogy a múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be, és a kultúráért felelős miniszterhez fordul. Ezt követően a termek bejáratánál egy 18-as karikás táblát helyeztek ki.

A tiltó táblák ellenére azonban mégis látogatták 18 év alattiak a kiállítást, mivel a múzeum senkitől nem kérhette el a személyi igazolványt.

L. Simon a menesztést követően azt állította, hogy a minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartották, a 18 év alatti korlátozást bevezették.

Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni

– írta L. Simon László. 

Korábbi helyettes államtitkár érkezett L. Simon László helyére a Magyar Nemzeti Múzeum élére

Az utóbbi napokban a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás miatt szembekerült egymással L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Csák János kulturális és innovációs miniszter. A Magyar Nemzeti Múzeum vezetését Hammerstein Judit korábbi helyettes államtitkár vette át.