A kínai Csengtuban található sci-fi-múzeum ötletét tavaly annak érdekében jelentették be, hogy a 2023-as Worldcon néven is ismert sci-fi-világtalálkozónak legyen a helyszíne. A lélegzetelállító Chengdu Science Fiction Múzeum 635 070 négyzetméternyi területet foglal magába, és az elmúlt napokban több száz résztvevő látogathatta már meg egy interaktív bemutató keretében. 

A kínai Csengtuban található  sci-fi-múzeum felépítésének hírét 2022-ben egy nagyon konkrét cél érdekében jelentették be.
Fotó: Zaha Hadid Architects

Ez nem valósulhatott volna meg az új eszközök nélkül

– fogalmazott Satoshi Ohashi, a Zaha Hadid Architects (ZHA ) projektigazgatója a CNN-nek. A köztudottan innovatív technológiákkal dolgozó cég csúcstechnológiás szoftverekre támaszkodott – beleértve a digitális modellezési elemzést is – a múzeum megalkotásában. 

Szinte elképesztő, de az építkezés mindössze két héttel azután kezdődött, hogy a ZHA megnyerte a projektet. 

 „A sci-fi mindig is nagyon fontos inspirációs forrást jelentett a terveinkhez” – mondta el Paulo Flores, a ZHA másik projektigazgatója. Az aszimmetrikus hétágú csillag formájú épület azt a benyomást kelti, mintha a vízen úszna. „Csak sokszög-modellező szoftverrel tudunk ilyen típusú geometriákat létrehozni” – magyarázta Flores, aki elmondta azt is, hogy a szoftver segítségével az időjárási és környezeti adatok elemzésével alakították ki a múzeum tetejét és lejtését, hogy az épület alkalmazkodjon a környezeti hatásokhoz.

A sci-fi-múzeum belső terében kiterjedt kiállítási galériák, konferenciatermek, többfunkciós terem, kávézók és egyéb helyiségek is megtalálhatók. A múzeum egy másik különlegessége az időalagútnak nevezett multimédiás folyosó, amely a komplexum különböző részeit köti össze. Integrálták a zöldtechnológiát, hogy minimalizálják az épület működési költségeit: kiterjedt napelemrendszert építettek ki, a tetőablakok és a padlótól a mennyezetig érő ablakok pedig csökkentik a mesterséges fény felhasználásának szükségét.

Nagy sebességgel fejlődik a jövő városa Kínában

A már több mint 20 millió lakosnak otthont – és egyre növekvő – Csengtu az elmúlt néhány évtizedben gyorsan kinőtte magát. Az év elején a város az első helyen állt Kína első számú városai listáján, amely a metropoliszokat a lakosság életmódja, a kereskedelmi lehetőségek és a közlekedés alapján sorolja be.

A  sci-fi-múzeum az úgynevezett jövő városa fejlesztési terv részeként valósult meg. A Chengdu Future Science and Technology City néven ismert 4,6 négyzetkilométeres terület több új egyetemnek, laboratóriumnak és irodának ad otthont. 

Ohashi kifejtette, hogy a része a tudományra és a technológiára irányuló figyelem, és ennek integrálása történik meg Csengtu városában. Kína több milliárd dolláros sci-fi-ipara a kiadói munkákat és filmkiadásokat is magában foglalja Csengtuval a középpontjában, ahol megszületett a Science Fiction World is, a világ egyik legolvasottabb sci-fi-magazinja, amelyet 1979-ben alapítottak.

A sci-fi-múzeum az ütemterv szerint nyílt meg, ahol először ad otthont Kínában a Worldconnak, és csak másodjára Ázsiában. Dave McCarty, a Worldcon alelnöke és az esemény szervezője a múzeumot 

a legjobb létesítménynek nevezte, amelyben a Worldconnak valaha is otthont adtak

„Ez a dedikált tér csodálatos otthont jelent a sci-fi számára” – tette hozzá McCarty. A 81. Worldcon megrendezésére tett sikeres pályázattal Ohashi azt reméli, hogy az új múzeum és rendezvénytér „ikonikus mérföldkővé válhat, amely sci-fi ipart képviselheti”, és ápolja a virágzó „jövő városa” ambícióit. „Most már azt mondhatjuk, hogy Kína sci-fi központja” – fogalmazott.