Extra

Visszatért Az éhezők viadala, de nem sokáig uralhatja a mozitermeket

Annak ellenére, hogy a Marvelek című film még mindig tartja a negatív bevételi rekordot, a második hétvégén is képes bent maradni a három legnézettebb mozifilm között.

Egyik nagyjátékfilm sem közelítheti meg Taylor Swift koncertfilmjének sikerét: hatodik hete kirobbanthatatlan a vetítőtermekből. Bár már elveszítette dobogós pozícióját, a The Eras Tour még így is a nyolcadik helyet foglalta el a hétvégi nézettségi listán. A hétvége nagy indulója Az éhezők viadala előzményfilmje, az Énekesmadarak és kígyók balladája volt, de egyelőre gyengébben nyitott, mint a Marvel-filmek negatív rekordját megdöntő Marvelek. A Box Office Mojo adatai szerint a horrorok sem estek még ki a versenyből.

HUNGER GAMES, LA BALLADE DU SERPENT ET DE L'OISEAU CHANTEUR - THE HUNGER GAMES, THE BALLAD OF SONGBIRDS AND SNAKES (2023)HUNGER GAMES, LA BALLADE DU SERPENT ET DE L'OISEAU CHANTEUR
THE HUNGER GAMES, THE BALLAD OF SONGBIRDS AND SNAKES
2023
de Francis Lawrence
d'apres le roman de Suzanne Collins
based on the novel by Suzanne Collins
COLLECTION CHRISTOPHEL © Lionsgate - Color Force - Good Universe
saga; science fiction; sci-fi
teaser français (Photo by Lionsgate - Color Force - Good U / Collection ChristopheL via AFP)
Fotó: AFP

 

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

A young adult vagy „fiatal felnőtt” fikciós műfaj elsöprő népszerűségnek örvendett a 2000-es évek végén, amelynek egyik legmeghatározóbb résztvevője volt Suzanne Collins Az éhezők viadala című trilógiája. A népszerűségi hullámot pár évvel később Hollywood is meglovagolta, és Az éhezők viadala lett az első nagy költségvetésű young adult blockbuster, sokak szerint ezek a filmek is sikerültek legjobban a kategóriájában. A trilógiához 2020-ban adták ki az előzménytörténetet, amelyet most filmként is feldolgoztak.

Sokat elárul a műfaj alkonyáról, hogy ameddig Az éhezők viadala 2012-ben 152 millió dollárt hozott első hétvégéjén az Egyesült Államokban, addig az Énekesmadarak és kígyók balladája mindössze 44 millióval indított.

Marvelek

Tovább folytatódik a Marvelek mélyrepülése: bár második hétvégéjén még mindig a harmadik legnézettebb mozi volt, ezt csakis annak köszönheti, hogy olyan időszakban jelent meg, amikor nemigen érkezett más film a vetítőtermekbe. Volt olyan eshetőség, hogy a Dűne második felvonásával kellett volna versenyeznie, abban az esetben minden bizonnyal még nagyobb bukásról beszélhettünk volna. A Box Office Mojo adatai szerint majdnem 78 százalékos bevétel-visszaesést könyvelhet el magának a Marvelek, ennek alapján nem sok jót lehet jósolni neki a harmadik hétvégére.

Trollok: Együtt a banda

A fiatalabb közönséget megcélozva érkezett a Trollok-franchise új animációs filmje, az Együtt a banda. A Thomas Dam által kitalált Troll játékfigurákon alapuló filmek mindig is nagy sikernek örvendtek a fiatalabb közönség körében, az animáció minőségét és az eredeti betétdalokat pedig a kritikusok is elismerték, még akkor is, ha a történet és a karakterek egyértelműen nem a felnőttek világát célozta meg. Az Együtt a banda nyitó hétvégéjén közel 32 millió dollárral indított az Egyesült Államokban, ami jónak számít a gyerekeknek szóló animációs filmek műfajában.

Trolls World Tour photo opportunityurn:newsml:dpa.com:20090101:200217-99-94733117 February 2020, Berlin: Lena Meyer-Landrut (l-r), singer, Anna Kendrick, actress and singer, Walt Dohrn, director, Justin Timberlake, actor and musician, and Mark Forster, singer, stand at the photo shoot for the movie "Trolls World Tour" at the Hotel Waldorf Astoria. Photo: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa February 17, 2020
Fotó: Northfoto

 

Freddy és a hálaadás

Az Öt éjjel Freddy pizzázójában továbbra is meglepően jól teljesít, bár a múlt heti második helyről az ötödikre esett vissza, az alacsony költségvetése miatt hatalmas pénzügyi sikernek számít. Eközben új horrorversenyző érkezett a hétvégén: a Hullaadás, a hálaadáskor játszódó slasher horror 10 millió dolláros amerikai nyitánya bőven elmarad a Freddy nyitó számaihoz képest, de az amerikai mozikban minden bizonnyal vissza fogja hozni a 25 millió dolláros költségvetését.

Taylor Swift és Scorsese: akiket nem lehet kirobbantani a mozikból

Taylor Swift koncertfilmje, a The Eras Tour még mindig elképesztő számokat produkál a mozikban: a koncertfilm már hatodik hete uralja a vetítőtermeket, és eddig 175 millió dolláros bevételt tudhat magáénak az Egyesült Államokban, világszinten pedig nemsokára eléri a 245 millió dollárt. Szintén még mindig versenyben van Martin Scorsese új filmje, az Megfojtott virágok, amely még ötödik hétvégéjén is képes volt bennmaradni a tíz legnézettebb film között. A három és fél órás alkotás már 145 dolláros összbevételnél jár, de még így is valószínűsíthető, hogy bukás lesz, mert nem fogja visszahozni a 200 millió dolláros forgatási költséget.

Az éhezők viadala és a Marvelek nem sokáig lehetnek versenyben a dobogós helyekért, ugyanis a magyar mozikba már november 22-én megérkezik Ridley Scott új filmje, a Napóleon, az előzetes kritikák alapján pedig hasonló nagy meglepetésre kell számítani, mint nyáron az Oppenheimer esetében, továbbá érkezik a Disney új animációs filmje is, a Kívánság.

 

mozi Az éhezők viadala Taylor Swift box office
Kapcsolódó cikkek