Extra

Film készül Ákosról a Nemzeti Filmintézet támogatásával

Kovács Ákos énekesről és a dunaszerdahelyi sportklub, a DAC történetéről készülnek dokumentumfilmek a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

Kriskó László forgatókönyvéből és rendezésében készül dokumentumfilm Ákosról. Az alkotók célja, hogy a színpadról és a képernyőkről ismert előadóval együtt az embert is bemutassák. A portréfilm részben fikciós visszatekintés lesz, megjelenítve Ákos gyermekkorát, fiatalságát a rendszerváltás Magyarországán és első átütő sikereit is, de középpontjában Ákos szólókarrierje áll. 

Az Ember maradj: Ákos című dokumentumfilmet a filmintézet 228,515 millió forinttal támogatja.

A tervek szerint 2025 tavaszán látható portréfilm producere Hábermann Jenő – olvasható a Nemzeti Filmintézet közleményében.

20231216 BudapestKovács Ákos énekes Ákos 30 év elnevezésű koncertje a Papp László sportarénában.fotó: Polyák Attila (PA)Origo
Fotó: Polyák Attila/Origo

DAC a megmaradás szimbóluma

Egész estés dokumentumfilm mutatja be a DAC, Dunaszerdahely 1904-ben alapított sportegyesülete jelenségen keresztül, hogy mit jelent ma felvidéki magyarnak lenni, mit jelent a Felföldön élőknek egy magyar focicsapat. 

A DAC címmel készülő alkotás gyártását 254,427 millió forinttal támogatja a filmintézet.  

A Dunaszerdahelyen forgó alkotás nemcsak a futballcsapat történetét és azt veszi számba, hogy mit jelentett a korábbi generációknak, hanem azt is, hogy hogyan vált a DAC intézménnyé, a felvidéki magyarság megmaradásának szimbólumává.

Közel 1,6 millió eurós költségvetéssel készülő koprodukció

Az Erdő című cseh–szlovák–magyar–lett koprodukciós filmdráma gyártását 70 millió forinttal támogatja a filmintézet. 

A Petr Kazda és Tomás Weinreb rendezésében készülő mozifilm történetének kiindulópontja egy szélsőséges időjárás okozta krízishelyzet, mely jelenünk egyre gyakrabban megjelenő kihívása. A Filmfabriq gyártásában Osváth Gábor és Zachar Balázs producerek irányításával készülő film forgatása a tervek szerint ősszel lesz Csehországban és Szlovákiában magyar hangmérnök csapat, vágó- és utómunka szakemberek részvételével. Az Erdő vezető producere a cseh Tomas Hruby, aki többek között az Agnieszka Holland által rendezett, Jan Palachról szóló Olthatatlan című minisorozatot is jegyzi. A koprodukció közel 1,6 millió eurós összköltségvetéssel készül és a tervek szerint 2025-ben lesz látható. 

 

Nemzeti Filmintézet (NFI) ákos dokumentumfilm
Kapcsolódó cikkek