
Ne edd meg a sült fogpiszkálót! - figyelmeztetnek a dél-koreai hatóságok
A dél-koreai élelmiszerügyi minisztérium egészségügyi figyelmeztetése arra szólította fel az embereket, hogy ne egyenek keményítőből készült, sült krumplira emlékeztető formájú, sült fogpiszkálókat. Ez a gyakorlat vírusként terjedt el a közösségi médiában.

A TikTokon és az Instagramon több ezer lájkot és megosztást kaptak azok a videoklipek, amelyeken a szereplők keményítőből készült, fűszerekkel, például sajtporral ízesített, majd megsütött fogpiszkálókat fogyasztanak.
Élelmiszerként való biztonságosságukat nem ellenőrizték
– közölte az élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági minisztérium az X közösségi médiaplatformon, korábbi nevén Twitteren közzétett bejegyzésében. „Kérjük, ne fogyasszák (ezeket)!”
Hozzátették, hogy vírusként terjednek azok a videók, amelyeken az egészségügyi terméknek számító fogpiszkálókat olajban sütik és fogyasztják.
A világ más részein fából készült fogpiszkálókkal szemben Dél-Koreában édesburgonyából vagy kukoricakeményítőből készítik ezeket, szorbittal vagy a gyümölcsökből kivont cukoralkohollal ízesítik. A módszer egyik nagy előnye, hogy az alapanyag környezetbarát és biológiailag lebomlik. A kis pálcikákat ételfestékkel zöldre színezik. Az olajban sült fogpiszkáló egy összekunkorodott sült krumplira hasonlít.
Dél-Koreában nagy hagyománya van az úgynevezett „mukbang” műsoroknak, ezek gyakorlatilag élő egyenes adásban közvetített „evésshow-k”. Többnyire gyorsételeket esznek, gyakran egy órán keresztül, vagy még tovább.
A mukbangvideókban a tartalomkészítők általában furcsa vagy szokatlan ételek túlzott mértékű fogyasztását mutatják be. Sokak szerint a sült fogpiszkálók megjelenése a közösségi médiában a mukbangvideók legújabb irányzatának tekinthető.




