Extra

Ártalomcsökkentés: a feketekereskedelem visszaszorítása a kulcs

Az eldobható elektromos cigaretták vonzó termékké váltak a kiskorúak számára, ami ellen tenni kell. Sok országban a probléma megoldását a teljes kategória tiltásában látják, de ezzel gyakran a feketepiac bővülését idézik elő. Miközben az égés nélküli megoldások elérhetősége kevésbé káros alternatívát kínálhat azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik le akarják tenni a hagyományos cigarettát.

Egyre népszerűbbek az égés nélküli megoldások a dohányosok körében, a fogyasztók egymás után hagyják el a füstöt a kevésbé káros termékekért. A világon heves vita folyik arról, hogy zöld utat lehet-e adni a modern megoldásoknak, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a tiltás javarészt a feketepiacot táplálja. A 11. londoni E-Cigarette Summiton számos előadás hangzott el az égésmentes termékekről, az azokkal szembeni aggályokról és a lehetséges megoldásokról.

Newcastle,Upon,Tyne,,Uk.,30th,September,2023,,Brightly,Coloured,And
Fotó: Shutterstock

A hevítéses alapú eszközök, az elektromos cigaretták (vape) és a nikotinpárnák mind kiválthatják a hagyományos cigarettát, már ha elérhetők a felnőtt dohányosok számára. Ezek közül mostanában az eldobható elektromos cigarettákkal szemben merül fel a legtöbb kérdés, ami miatt egyes országokban, például nemrégiben az Egyesült Királyságban a fiatalok védelme érdekében a tiltásról döntöttek a törvényhozók, miközben ugyanitt a többször használatos, tölthető e-cigaretták használatát támogatják a felnőttek esetében, annak érdekében, hogy visszaszorítsák a hagyományos cigaretta fogyasztását.

Az eldobható elektromos cigarettákkal szemben a legfőbb ellenérv, hogy vonzók a kiskorúak számára. A színes, látványos csomagolások és a számtalan ízesítés miatt a gyerekek kedvet kaphatnak a vape-ek kipróbálásához. A termék a nikotintartalma miatt azonban függőséget okoz, így értelemszerűen arra kell törekedni, hogy a fiatalabb korosztály ne jusson hozzájuk.

Ártalomcsökkentés: a dohányipar az égésmentes megoldások felé fordul

Több mint háromszázmillió fontot fektetett be a BAT az égésmentes dohányipari termékek kutatásába és fejlesztésébe az előző évben. A dohányipar új korszakát hozzák el a hevítéses eszközök és a nikotinpárnák, amelyekkel az eddigi kutatások szerint kevesebb káros anyag jut az emberi szervezetbe, mint a hagyományos cigarettával. A BAT southamptoni eseményének jelszava az ártalomcsökkentés volt.

Az eddigi kutatások megállapították, hogy a dohányzás esetében a nikotin okozza a függőséget, de a szervezetre káros anyagokat a dohányzás közben belélegzett égéstermékek tartalmazzák. Ez alapján azt lehet mondani, hogy az égés nélküli dohányipari termékek kevésbé károsak, mint a hagyományos cigaretták, így a dohányosoknak a hevítéses alapú eszközök, az elektromos cigaretták (vape) és a nikotinpárnák jó alternatívát jelenthetnek. Természetesen a legjobb az, ha soha nem szokunk rá a dohányzásra, vagy ha már dohányzunk, akkor az, ha leszokunk róla, de ha valaki mégis ennek a szenvedélynek a rabja, az találhat a piacon kevésbé káros alternatívát.

A kiskorúakat meg kell védeni, a felnőtteknek biztonságos alternatívát kell nyújtani

Az evidens, hogy a kiskorúakat távol kell tartani a dohányzástól, de azoknak a nagykorúaknak, akik szeretnék letenni a hagyományos cigit, fontos olyan alternatívát kínálni, amely ellenőrzött forrásból származik, és az éghető termékeknél alacsonyabb kockázattal jár. A teljes tiltás ugyanis nem bizonyított megoldás a gyakorlatban. Brazíliában például be vannak tiltva az e-cigaretták és a hevítéses alapú eszközök, mégis, míg

2018-ban nagyjából 500 ezer vape-fogyasztó élt az országban, 2022-re a számuk 2,2 millió fölé nőtt, tehát az illegális forrásból származó termékek tovább bővítették a piacot.

Disposable,Single,Pink,E-cigarettes,With,Saline,Nicotine.,Pod,Systems,Of
Fotó: Shutterstock

A londoni King’s College PhD-hallgatója, a nikotinkutató csoport tagja, Eve Taylor pontosan erről tartott előadást a 11. londoni E-Cigarette Summiton. A kutató szerint a piacokon arra kell törekedni, hogy az elektromos cigaretták ne legyenek vonzó termékek a kiskorúak számára. Szerinte egy nemzetközi szinten egységes megállapodásra lenne szükség a vape-ek csomagolásáról és ízesítéséről. A színes, feltűnő és fiatalos csomagolások az eldobható vape-termékek esetében látszólag konkrétan a gyerekeket célozzák, hiszen 

egy felnőtt fogyasztó számára nem lesz csábító egy „gördeszkázó, napszemüveges ananász” figura.

Olyan dobozokra lenne szükség Taylor szerint, amelyek minél semlegesebb hatást keltenek, azonban azt is kiemelte, hogy fontos lenne megjelölni, hogy az adott termék hol helyezkedik el az ártalmak tekintetében a skálán. Ez a megközelítés visszaszoríthatná a kiskorúak érdeklődését a termékek iránt, miközben megtartaná az alternatívát a dohányos nagykorúak számára.

 

BAT égésmentes megoldás dohányzás
Kapcsolódó cikkek