Az X-en megjelenő, kriptopiaccal kapcsolatos bejegyzések emojitartalmát vizsgálva a piaci átlag feletti hozamokat lehet elérni a kereskedésével – mutatta ki egy ázsiai és európai szakértőkből álló csoport friss kutatása. Az elemzés kiderítette: ha az X-en többségben vannak a pozitív befektetői hangulatot jelző emojik, például a rakéta vagy a tűz emotikonok, akkor igazán érdemes betárazni bitcoinból – az árfolyam ugyanis minden bizonnyal emelkedni fog.

crazy bitcoin lover with golden coin by eyes; funny miner with btc near face;
Nyerőnek tűnik az emojialapú kereskedés a bitcoin piacán.
Fotó: Shutterstock

A hamarosan hivatalosan is megjelenő kutatásban a szakértők kiemelik: a pozitív emojihasználaton keresztül mérhető optimista befektetői attitűd nagyszerű barométere a bitcoin várható erősödésének.

A GPT-4, a bitcoin és a rakéta emojik

A kutatók úgy jutottak erre a következtetésre, hogy a bitcoinnal kapcsolatos spekulációkat tartalmazó X-bejegyzéseket összegyűjtötték egy csokorba, majd ezeket a hatalmas adathalmazokat betáplálták a GPT-4-es, a ChatGPT-t is hajtó mesterségesintelligencia-modellbe, mely így elemezni tudta azok emojitartalmát, és meg tudta állapítani, bármely adott pillanatban éppen milyen közhangulat uralkodott a kriptopiaci befektetők körében.

A Bitcoin árfolyama
1 év
Hatalmasat erősödött a bitcoin az elmúlt év során

A szakértők ezután írtak egy algoritmikus modellt, ami ezeket az adatokat kereskedési tanácsokká alakította, és amennyiben a program vételi ajánlást tett, a kutatók vettek egy bitcoint, majd azt a következő nap eladták. Ha az eladási ár magasabb volt a vételinél, azt nyereséges tranzakcióként jegyezték fel a kutatók, függetlenül attól, mekkora profitot tettek zsebre az árfolyam-különbözeten. 

A magyar tizenegyszerese parkol a kriptopiacon, fél év sem kellett a duplázáshoz

Kétszeresére nőtt a kriptopiaci tőkeállomány tavaly szeptember óta, a bitcoin ralija hatalmas pénzáramlást indított útjára. Utoljára két évvel ezelőtt volt ekkora tőke a kriptopiacon.

Ezt a folyamatot tökéletesítve a szakértők megállapították, hogy amennyiben az adott tranzakciós időpontot 30-40 nappal megelőző időszak hangulatátlagát vették alapul, a véletlenszerű kereskedésnél jobb eredményeket tudtak elérni a stratégiával, továbbá a kriptopiaci hozamátlagokat is felül tudták múlni.