Extra

Időjárás: erre érdemes készülni a hétvégén

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 9 és 15 fok között változik, de az északkeleti határszélen kissé hidegebb lehet.

Kezdetben még általában erősen felhős vagy borult idő várható, az ország délnyugati harmadán, illetve az Északi-középhegység térségében viszont derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Napközben máshol is szakadozgat a felhőtakaró, és változóan felhős idő ígérkezik több-kevesebb napsütéssel.

Budapest, 2023. december 27.
A kiáradt Duna Budapesten 2023. december 27-án. A csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. Budapesten várhatóan december 28-án reggel tetőzik a Duna.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás/MTI

A Magyar Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint északnyugaton, a Dunakanyar térségében és keleten maradhatnak erősebben felhős körzetek, míg az ország délnyugati harmadában, az Észak-Alföld egyes részein kevésbé felhős, napos idő lesz a jellemző. Délutántól ismét növekszik a felhőzet. Estig csapadék nem valószínű, majd helyenként kisebb eső, zápor előfordulhat. Az északnyugati szelet nagy területen kísérhetik erős, főként a hegyekben viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 9 és 15 fok között változik, de az északkeleti határszélen kissé hidegebb lehet. Késő estére 1 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között valószínű, de a kevésbé szeles, illetve kevésbé felhős délnyugati és északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet, arrafelé gyenge fagy is előfordulhat.

Pukoli Dániel, a Köpönyeg.hu-nak készített orvosmeteorológiai előrejelzésében arról számolt be, hogy gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítőképességünk is romolhat. Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív- és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki. 

 

változóan felhőtakaró időjárás ország
Kapcsolódó cikkek