A Rádió1 Balázsék című műsorában megszégyenítették az ország karácsonyfájának adományozóját tavaly november 29-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén született döntés szerint. A hatóság megállapította, hogy a műsorvezetők méltatlanul bántak egy idős asszonnyal, és ez a gyermekek bizonyos korosztályára káros tartalomnak minősült.

A csütörtöki NMHH közleményben felidézték, hogy a műsorvezetők azzal vezették fel a kifogásolt adásrészt, hogy az említett idős hölgy („Zsuzsa néni”) talán azért ajánlotta fel a fenyőt, mert meg akart szabadulni tőle, és így legalább nem kellett fizetnie a fa kivágásáért. A felajánló méltatlannak tartotta a téma ily módon való felvezetését, ezért nem szólalt meg a műsorban. Balázsék egy darabig hívogatták őt, hogy mégis nyilatkozzon nekik, majd inkább 

versenyt hirdettek a hallgatók körében, és jutalmat ígértek a leghitelesebb Zsuzsa néni-imitátornak.

Budapest, 2023. december 4.
Az ország karácsonyfája az Országház előtt 2023. december 4-én. A mintegy 24 méter magas, 80 centiméteres törzsátmérőjű, 5 tonnás fenyő egy hajdúszoboszlói családi ház kertjéből érkezett a Kossuth térre.
MTI/Szigetváry ZsoltBudapest, 2023. december 4.Az ország karácsonyfája az Országház előtt 2023. december 4-én. A mintegy 24 méter magas, 80 centiméteres törzsátmérőjű, 5 tonnás fenyő egy hajdúszoboszlói családi ház kertjéből érkezett a Kossuth térre.MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Mivel az adás besorolása szerint a III. korhatár kategóriába tartozik, tehát 12 éven aluliak számára nem ajánlott, a médiatanács megállapította: azzal, hogy gúnyosan beszélgettek az ország karácsonyfáját felajánló idős asszonyról, Balázsék negatív magatartásmintát közvetítettek

kommunikációs fölényüket arra használták, hogy megszégyenítsenek egy idős asszonyt, aki felajánlásának köszönhetően került reflektorfénybe.

Ráadásul a nyereményjáték meghirdetésével arra biztatták a hallgatókat, hogy figurázzák ki az érintettet, ezzel pedig azt üzenték, hogy mást megszégyeníteni mulatságos. A vizsgálat során az is felmerült, hogy az adást a IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni, azaz 16 éven felülieknek ajánlottan, és csak 21 óra után lehetett volna közzétenni, ezért a médiatanács eljárást indított a médiaszolgáltatóval szemben.

Az NMHH Médiatanácsa azt is közölte, hogy eljárást indított a TV2-vel szemben is a 2023. november 26-án sugárzott „Fald fel!” című műsorszám 4. évad 29. részében megjelenített, vélelmezhetően burkolt kereskedelmi közlemény miatt.

A hatóság a Magyar Sláger TV ellen is eljárást indított, mivel a csatorna a december 1–7. közötti műsorhéten az előírtnál kevesebb zenei és szórakoztató tematikába tartozó, illetve közszolgálati műsorszámot sugárzott.

Szintén a hatósági szerződésben foglalt kötelezettségek nem megfelelő teljesítése miatt indult eljárás a Hódmezővásárhely 97,6 MHz + Makó 96,8 MHz + Kistelek 107,0 MHz-en sugárzó Rádió7 és a Sárvár 96,5 MHz-en fogható Sárvár Rádióval szemben.

Azon túl, hogy elégtelenül teljesítette a hatósági szerződésben foglalt vállalásait a médiatanács által vizsgált műsorhéten, a Karcag 88,0 MHz Karcag FM és a Kiskunfélegyháza 89,9 MHz Rádió Smile a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó törvényi kötelezettségének sem tett eleget, ezért a médiatanács mindkét médiaszolgáltatóval szemben eljárást indított.

A médiatanács két, cseh joghatóság alá tartozó médiaszolgáltató által sugárzott műsorszámot is megvizsgált nézői bejelentés alapján a klasszifikációs rendelkezések vélelmezett megsértése miatt. Közülük egyet talált a magyar korhatárbesorolás szempontjából kifogásolhatónak, ezért az érintett műsorra vonatkozó bejelentést továbbította a társhatóságnak.