A világ több mint száz országa kínál aranyvízumot, köztük az EU-tagállamok több mint 60 százaléka, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. A Henley & Partners szerint 2024-ben világszerte rekordszámú, 128 ezer vagyonos ember költözik új országba. A legtöbben amerikaiak voltak, akik aranyvízumot igényeltek a tanácsadó cégen keresztül tavaly és idén is.

Portugal azores archipelago sao miguel island terrace white exclusive suites villas
Továbbra is Portugália nyújtja a világ legjobb aranyvízumát, a helyiek szerint a külföldi beköltözők felnyomták a lakóingatlanok árát.
Továbbra is Portugália nyújtja a világ legjobb aranyvízumát, a helyiek szerint a külföldi beköltözők felnyomták a lakóingatlanok árát.
Fotó: AFP

Továbbra is Portugália nyújtja a világ legjobb aranyvízumát. A mediterrán ország vízuma nemcsak megfizethető, de magas életminőséget is biztosít – derül ki a Henley & Partners tanácsadó cég indexéből.

Mi az aranyvízum? 

Az aranyvízum egy befektetési lehetőség. A külföldi egyén az államnak pénzt ad tartózkodási engedélyért cserébe. A vízum üzleti, karrier-, oktatási, egészségügyi és adózási lehetőségekhez biztosít hozzáférést a befektetőknek és családtagjaiknak egyaránt.

Azaz az aranyvízumot kínáló állam a programmal a gazdag külföldiek bevándorlását segíti.

Több ország programja azt is lehetővé teszi, hogy a kérelmező idővel állampolgárságot kapjon. Ezzel pedig a befogadó országbeli állampolgárok minden jogát megkapja, így a munkához vagy a tanuláshoz való jogot, továbbá részesülhet egészségügyi ellátásban is. Portugália öt év, Görögország hét év, Olaszország pedig tíz év után engedi az állampolgárság megszerzését.

A népszerű aranyvízummal rendelkező országok közé tartozik Portugália, Spanyolország, Görögország, Málta, Ausztrália, Kanada, Olaszország és az Egyesült Királyság.

 

Az index 0–100 közötti pontskálán 10 tényezőt vizsgál, köztük az életminőséget, a kérvény elbírálásához és az állampolgársághoz vezető időtartamokat, az adórendszert, a vízum költségét és népszerűségét. 

Az aranyvízum megszerzésének követelményeit mindig az adott program határozza meg, de a befektetések közt kedvelt az ingatlanvásárlás. A legtöbb programban szerepel tartózkodási követelmény is, ami azt jelenti, hogy az új lakosoknak bizonyos időt az országban kell tölteniük, hogy fenntartsák a letelepedési engedélyt.

Kínál ilyet Magyarország is?

Magyarország is ajánl aranyvízumot az Európai Unión és az Európai Gazdasági Térségen kívüli befektetőknek. A vízum lehetővé tesz a 90 napon túli tartózkodást 180 napon belül. Ez időtartam alatt a birtokos többször beutazhat az országba, és vendégbefektetői tartózkodási engedélyt igényelhet, aminek pozitív elbírálása után szabadon mozoghat, és alacsony költségek mellett alapíthat vállalkozást a schengeni térségben. Az aranyvízum birtokosa ekkor már magával hozhatja a családját is, családegyesítés címén.

Azaz a magyar aranyvízum megvásárlói belépést nyerhetnek a schengeni övezetbe, sőt, megkönnyíti az utat az uniós polgársághoz. 

Magyarországon maximum 10 évig érvényes a vendégbefektetőknek kiadott tartózkodási engedély, ami megújítható. Hazánkban háromféleképpen vásárolhat ilyen vízumot egy külföldi a megérkezte utáni 3 hónapon belül:

  • 250 ezer euró (98,7 millió forint) értékben ingatlanalapot vásárol,
  • minimum 500 ezer euró (197,5 millió forint) értékben tehermentes lakóingatlant vesz, akár családtagjával együtt úgy, hogy vállalják: 5 évig nem adják el és nem is terhelik meg azt,
  • minimum  egymillió euró (395 millió forint) értékben pénzbeli adományt nyújt közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartása alatt álló felsőoktatási intézménynek oktatásra, tudományos vagy művészeti tevékenységre.

Van, akinek nem tetszik a világ legkeresettebb befektetési migrációs programja

Többen azzal érvelnek az aranyvízum ellen, hogy a gazdag külföldiek bevándorlása hozzájárul az ingatlanárak emelkedéséhez. Emiatt néhány ország, köztük Portugália és Görögország is korlátozta az elérhetőségét. Portugália például már nem ad adókedvezményt a programban érkezőknek, ám ez nem szegte a gazdag migránsok kedvét – írja a Bloomberg.

Vízumot kapnak a külföldiek, ha Magyarországon vesznek ingatlant – rávethetik magukat a piacra

A külföldi befektetők érdeklődése a magyarországi ingatlanok iránt egyre nő 2024-ben. A nem magyar vásárlók a drágább kategóriába tartozó ingatlanokat keresik. A 200–500 millió forint közötti budapesti lakások iránt 16 százalékkal nőtt az érdeklődés januárban, ugyanebben az árkategóriában a vármegyeszékhelyeken 25 százalékos volt a növekedés. A fokozódó külföldi érdeklődést egy új szabályozás hajtja.