Extra

Kalapáccsal verik agyon a pitonokat a Gucci táskákhoz

A PETA 2023-ban szivárgott be két thaiföldi pitonfarmra és tárta fel az ott tartott állatok sanyarú sorsát. A kígyókat kegyetlen körülmények között tartják, sokat még élve nyúznak meg. A bőrüket a Gucci vásárolja fel, hogy táskát, övet és cipőt készítsen belőle.

Két thaiföldi pitonfarmon kalapáccsal verik agyon a pitonokat, hogy a bőrükbő eredeti kígyóbőr termékeket gyártsanak a Gucci luxusmárkának. Övek, cipők és kézitáskák készülnek a leölt állatokból – erről a PETA állatvédő szervezet adott ki egy jelentést.

A woman holds a ball python during the 2022 Pet Expo Championship in Bangkok on September 8, 2022. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Kalapáccsal verik agyon a pitonokat a Gucci táskákhoz.
Fotó: Getty Images

A PETA a CBS News amerikai hírcsatornához juttatta el a felvételeket, amiket a szóban forgó pitonfarmokon készítettek. A videókon az látszik, hogy a dolgozók kalapáccsal csapják agyon a kígyókat mielőtt megnyúznák őket. Az állatvédők tavaly február és november között szivárogtak be a thaiföldi Sukhothaiban található „Sisatchanalai” pitonfarmra és a thaiföldi Uttaradit tartományban található „Closed-Cycle Breeding International” farmra, ahol szembesültek a kegyetlen bánásmóddal – írta meg a Bild.

A PETA egyik tagja, aki részt vett az akcióban azt mondta, hogy kegyetlen és undorító volt, amit a farmokon láttak.

Az állatokat kalapáccsal agyonverik, de nem mindegyik halt meg. Ez után a testüket vízzel tele pumpálják, hogy kitáguljon és könnyebb legyen megnyúzni 

– mondta a névtelenséget kérő állatvédő.

Állatvédők szerint be kell tiltani az állatfigurás körhintákat

A PETA amerikai szervezete a héten levelet írt a Chance Rides nevű amerikai játékgyártónak, azt kérve, hogy hagyjon fel a körhinták állati témájú figuráinak gyártásával és értékesítésével. Az állatvédő szervezet azt javasolja, hogy a vállalat állatok helyett autókat, repülőgépeket, űrhajókat, buldózereket vagy akár hullócsillagokat, szivárványokat vagy seprűket helyezzen el a körhintákon.

A PETA azt írta, hogy 

legalább 15 ezer kígyó él borzalmas körülmények között a thaiföldi farmokon és naponta 20-30 állatot ölnek le a bőrükért. 

A woman holds a ball python during the 2022 Pet Expo Championship in Bangkok on September 8, 2022. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP)
Fotó: AFP

Bár hivatalosan a farmok nem ezért tenyésztik a pitonokat, a PETA hozzáfért egy számlához, amit a már említett Closed-Cycle Breeding International farm állított ki pitonbőrökről. A vásárló a Caravel Pelli Pregiate Spa nevű olaszországi bőrgyár, amit még 2001-ben vásárolt fel a Gucci.

A Guccit birtokló Kering csoport nem reagált a CBS News megkeresésére. A cégcsoport egy 2021-es nyilatkozatban azt állította, hogy a termékeik előállításához eleget tesznek a legszigorúbb állatjóléti előírásoknak is.

A World Animal Protection nemzetközi állatvédő szervezet munkatársa, Liz Cabrera Holtz a CBS Newsnak azt mondta, hogy aki valódi állatból készült divattermékeket vásárol az hozzájárul ezeknek az állatoknak a kegyetlen lemészárlásához.

 

piton kígyóbőr Gucci PETA állatkínzás
Kapcsolódó cikkek