Késő délelőtt a Dél-Alföldön egy-egy meteorológiai mérőállomáson már elérte a hőmérséklet a 25 Celsius-fokot, így idén március 30. volt az első nyári nap írta az MTI a HungaroMet Zrt. Facebook-oldalára hivatkozva.

Hungary,,Budapest.,City,Park,In,Margaret,Island.,White,Benches,In
Korai nyár. Szombaton a hőmérséklet csúcsértéke meghaladta a 25 Celsius-fokot. / Fotó: Shutterstock

Nyári napnak azt nevezik, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 25 Celsius-fokot.

 Jelezték: van esély arra is, hogy megdől a március 30-ára vonatkozó melegrekord. A Hajdú-Bihar vármegyei Szerepen 1911-ben ezen a napon 26,9 fokot regisztráltak.

Közben szombaton erős délies áramlás alakult ki az ország fölött, mellyel 

a Szahara felől ismét nagy mennyiségben érkeztek finom porszemcsék a magasabb légrétegekben. 

Ezek kondenzációs magként szolgálva elősegítik a magas szintű felhők képződését, ami gyakran azt eredményezi, hogy fakóvá válik az ég, és fátyolfelhők szűrik a napsütést.

A Köpönyeg arról számolt be, hogy gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. 

A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet.

 Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki. 

Az előrejelzés szerint a következő két napban Magyarországon marad a nyárias idő, 23-24 fokot várnak, azonban hétfőn, illetve kedden már eső is lehet. A hét első munkanapjától, azaz keddtől lényegesen alacsonyabb hőmérsékletek várhatók, előbb 16 fok, majd szerdán 18, csütörtökön 19 és pénteken 20 fok. Ezt követően továbbra is marad a tavaszias, bőven tíz fok feletti időjárás. 

Akkor is bajban lennénk, ha alig nőne a hőmérséklet – de az idei volt minden idők legmelegebb februárja

Rettenetes lemaradásban vagyunk a klímaváltozás kezelésében és a hatásokra való felkészülésben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentése szerint. Akkor is bajban lennénk ugyanis, ha sikerülne tartani a Párizsi klímamegállapodásba írt legfeljebb 1,5 Celsius-fokos emelkedést – erre az idei volt minden idők legmelegebb februárja, amikor négy egymásutáni napon is több mint 2 fokkal volt melegebb a tervezetnél.