Nemzetközi gazdaság

Akkor is bajban lennénk, ha alig nőne a hőmérséklet – de az idei volt minden idők legmelegebb februárja

Rettenetes lemaradásban vagyunk a klímaváltozás kezelésében és a hatásokra való felkészülésben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss jelentése szerint. Akkor is bajban lennénk ugyanis, ha sikerülne tartani a Párizsi klímamegállapodásba írt legfeljebb 1,5 Celsius-fokos emelkedést – erre az idei volt minden idők legmelegebb februárja, amikor négy egymásutáni napon is több mint 2 fokkal volt melegebb a tervezetnél. Az Európai Bizottságnak van ugyan terve a reakcióra, ám a szakvélemény szerint ez nemcsak kevés, de el is késtek vele.

Európa a leggyorsabban melegedő földrész, és a legfrissebb vonatkozó jelentés szerint még akkor is felkészületlen az éghajlatváltozás hatásaira, ha sikerül a Párizsi klímamegállapodásban rögzített 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését – de nem is sikerül.

FRANCE - WEATHER - HEAT WAVE - ILLUSTRATION
Akkor is bajban lennénk, ha csak másfél fokkal nőne a hőmérséklet, de még ezt sem sikerül tartani / Fotó: AFP

Összeállította első éghajlati kockázatelemző jelentését az Európai Környezetvédelmi Ügynökség. Ez alapján jókora bajban vagyunk, mert nem elégséges, amit az illetékesek tesznek a klímaváltozás mérséklése és a várható következmények kezelése tekintetében, ezért még a legoptimistább jóslatok is ijesztőek Európára nézve.

Akkor is gond lenne, ha tartanánk a párizsi klímacélokat

Alapos munkát végzett az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, miután számos forrásból dolgozva állította össze a saját riportját. A hivatalosan Európai Éghajlati Kockázatértékelési Jelentésnek (European Climate Risk Assessment, EUCRA) hívott dolgozat alapvetően az éghajlat-politikai cselekvést hivatott előmozdítani a kontinensen.

A jelentés az éghajlatváltozás Európára gyakorolt hatásaival és kockázataival kapcsolatos adatokra alapoz, kiegészítve a következőkkel:

  • az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC),
  • az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának, illetve
  • a Bizottság Közös Kutatóközpontjának jelentéseivel, valamint
  • a nemzeti kockázatértékelésekkel,
  • az EU-s finanszírozású KFI-projektek eredményeivel.

A fő megállapítás szerint Európa felkészületlenül várja a klímaváltozás további és egyre súlyosabb negatív változását, ráadásul a híres 1,5 fokos emelkedést sem sikerül tartani, pedig már az is katasztrofális következményekkel fenyeget. 

Az idei minden idők legmelegebb februárja volt: a felszíni levegő átlaghőmérsékletét 13,54 Celsius-fokban állapították meg, 

a napi globális hőmérséklet pedig február 8. és 11. között négy egymást követő napon is 2 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 között mért értékeket.

Azaz baj van.

Egyre több lesz a hőhullám, a rosszullét, a haláleset

Miként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa, Tóth Bettina kifejtette, az elemzés kimondja, hogy az európai szakpolitikák és alkalmazkodási intézkedések nem tartanak lépést a gyorsan, minőségében és mennyiségében egyaránt növekvő kockázatokkal.

Sok esetben a fokozatos alkalmazkodás nem lesz elegendő, és mivel az éghajlatváltozás hatásaival szembeni reziliencia fokozását célzó intézkedések hosszú időt igényel, sürgős cselekvésre van szükség a még nem kritikus kockázatok esetében is; erre pedig a társadalom nincs felkészülve az EEA ügyvezető igazgatója, Leena Ylä-Mononen véleménye szerint.

Mexico's water drought - The completely dry Zumpango lake
Egyre több a kiszáradt terület / Fotó: AFP

Mindebből vezette le az ügynökség, hogy az EU-tagállamokban június 6–9. között, Magyarországon éppenséggel 9-én, vasárnap tartandó európai parlamenti (EP-) választások után az új EP-ciklusban nem lehet elkerülni, hogy a klímaváltozás legyen a prioritási lista élén. Ebbe beletartozik a kibocsátáscsökkentést és az alkalmazkodás(ra felkészülés) is.

Annál is inkább, mert egyre több lesz a hőhullám, ennek következtében a betegségek és rosszullétek fokozódása, a haláleset: utóbbira ijesztő adat is van: 

már 2019-ben is a hőhullámok okozták az időjárással és éghajlattal összefüggő szélsőséges eseményekből eredő halálesetek 90 százalékát.

Az új EP-ciklus azért is érdekes, mert július 1-jétől Magyarország tölti majd be az Tanácsának soros féléves elnökségét.

Négy lépésben reagálna az Európai Bizottság

A jelentés szerint Európában az ökoszisztémák katasztrofális és kritikus állapotban vannak, a tíz vizsgált kockázati terület közül három sürgős beavatkozást igényel:

  • tengeri,
  • tengerparti, 
  • erdőtüzek veszélyeztette biodiverz ökoszisztémák (főleg Dél-Európában).

A többi kockázat esetében (pl. vizes ökoszisztémák és talaj) pedig további cselekvések szükségesek.

És helytelenül gondolnánk, hogy a főleg a mediterrán vidékeket érintő tengeri problémák és erdőtüzek nincsenek hatással ránk, azaz mi megúszhatjuk a nehezét. Az erdőtüzek ugyanis már az egész földrészen kritikus kockázatot jelentenek, akárcsak a hőstressz a szabadtéri munkát végzők esetében, illetve a rossz állapotú épületek is az emberi jólétre.

Mature man energy lecture A
Sürgősen kapcsolna és cselekednie kéne az illetékeseknek / Fotó: Laurence Dutton / GettyImages

Ezekhez jön még az aszály, ami a terméseket veszélyezteti, a hőség pedig kockázati tényező az energiatermelés, -szállítás és -kereslet tekintetében is. Mind közül a legveszélyesebb pedig a hirtelen és intenzív csapadék, amely nyomán az áradások az épített környezetet, az infrastruktúrát károsíthatják az emberélet veszélyeztetése mellett. 

Az Európai Bizottság ezekre négy lépésből álló válaszreakciót tervez:

  1. jobb irányítás,
  2. jobb eszközök a kockázattulajdonosok szerepvállalásának növelésére,
  3. a strukturális politikák kiaknázása,
  4. az éghajlatváltozás hatásaival szembeni reziliencia finanszírozásának megfelelő előfeltételei.

Egyrészt ez a felismerés meglehetősen elkésett, másrészt továbbra is túl általános válaszreakció, hiszen konkrét megoldásokat egyelőre nem kínál

– figyelmeztetett Tóth Bettina. Megjegyezte azt is, hogy az e téren való elmélyülés valószínűsíthetően már a következő bizottság napirendjén fog szerepelni.

 

hőhullám európai bizottság klímaváltozás optimista Európai Környezetvédelmi Ügynökség
Kapcsolódó cikkek