Extra

Új biometrikus technológia: nemsokára a lélegzetünkkel is feloldhatjuk a mobiltelefonunkat

Hamarosan a telefonok feloldását a lélegzetünkkel is elvégezhetjük, de a technológia más területeken is ígéretes lehetőségeket kínál.

A Madrasi Műszaki Egyetem kutatói olyan megoldással kísérleteznek, amely az emberi légzést használná fel, például a telefonok feloldására, a kutatók szerint ez lehet a világ legbiztonságosabb biometrikus azonosítási rendszere. 

Az emberi kilégzés úgyannyira egyedi, mint az ujjlenyomat vagy épp az arcképünk, melynek felismerését szintén használják a telefonok feloldására. 

A kísérletek során a kilégzés sebességét és fluktuációját vizsgálják a kutatók és a rendszert légzés biometrikának keresztelték el – derül ki a Deutsche Welle videójából.

Businessman using face recognition system for office security
Fotó: GettyImages

Ezen módszer nagy előnye az arcfelismeréssel, az ujjlenyomattal vagy az írisszel szemben, hogy halott emberek lélegzetét értelemszerűen nem lehet felhasználni a zárolt telefonok feloldására. 

A lélegzet egyediségét a mellkason kívüli légutak adják, melynek különbözőségei befolyásolják a lélegzet fluktuációját, egyedivé téve azt minden embernél.

A kutatók eredetileg a nagyon és közepesen összeszűkült, illetve kitágult légutak közötti különbségeket vizsgálták – mondta el Mahesh Panchanula, az egyetem professzora,  a kísérlet végén 100 különböző csoportot állítottak fel. 

A lélegzet tanulmányozása nem csak a telefonok feloldásában segít

A technológia a telefonok feloldása mellett számos más területen is ígéretes lehet, így segítheti a személyre szabott gyógyszerek kialakítását is például. Ragunathan Rengaswamy, a kutatásban részt vevő egy másik professzor szerint nagy problémát jelent a személyre szabott gyógyszerek hiánya. Így például mindenki azonos adag fájdalomcsillapítót kap a szabványos kiszerelés miatt.

Azonban hamarosan megérkeznek a a személyre szabott gyógyszerek, melyek adagolását a lélegzet adatai is segíthetik. Mindez pedig számos más felhasználási lehetőséghez is vezethet. Ugyanakkor egyelőre még csak kísérleti technológiáról beszélhetünk és egyelőre az sem világos, hogy idővel változik-e a lélegzetünk. A kutatók azonban remélik, hogy a technológia hamarosan része lesz a telefonoknak.

 

légzés biometrikus zárolt telefon
Kapcsolódó cikkek