Egyes kriptodevizák a hagyományos pénzügyi rendszer helyettesítését tűzték ki célul, mások szimplán a vicc kedvéért jöttek létre. Az egyik legígéretesebb projekt azonban valami egészen más nagyságrendű célt tűzött ki magának: a globális személyazonosítási rendszer egyszerűsítését és egy platformon való integrálását, a globális minimumjövedelem technikai hátterének létrehozását és a demokratikus folyamatok támogatását – ez a projekt a Worldcoin, amelyet nem más, mint korunk egyik legnagyobb technológiai úttörője, a ChatGPT atyja, Sam Altman hozott létre.

Wordcoin,Logo,With,Token,On,Dark,Background.,3d,Render.,Crypto
Wordcoin logo with token on dark background. 3d render. Crypto
Fotó: Shutterstock

A projekt kevesebb mint egy hónapja vált hivatalosan is elérhetővé, de már több mint 2,3 millió felhasználóval büszkélkedhet, akik javarészt még a tesztidőszak alatt váltak a és főként a mögötte rejlő technológia és az abban rejlő lehetőségek támogatóivá. A Worldcoin ugyanis rengeteget ígér, de a mögötte álló személyek miatt, mint maga Altman, mégis élvezi a felhasználók bizalmát.

Hiszen ha valóban elterjed a Worldcoin és a használatához szükséges World ID világszerte, alapjában írhatja át a mindennapjaink működését a pénz kezelésétől a személyazonosításhoz szükséges iratokon át egészen a demokrácia alapvető működéséig.

A Word ID és a biometrikus azonosítás

A World ID-ban rejlő, szinte végtelen lehetőségeket a mögötte álló technológia teszi lehetővé. Ahhoz ugyanis, hogy valaki használni tudja a tokent, létre kell hoznia egy World ID-t is: ezt az ID-t, azaz személyazonosító dokumentumot utána Altmanék tervei szerint a globálissá váló jelenléttel előbb-utóbb a nemzeti személyazonosító rendszerek kiváltására is fel lehetne használni, forradalmasítva ezzel mind a globális lakosságnyilvántartásokat, mind a turizmust. 

De hogyan érhetné el mindezt egy online okmány? 

A World ID létrehozásához teljes körű íriszbeolvasáson kell átesnie a felhasználónak,

így biztosítva, hogy egyetlen ember csak egy azonosítóval rendelkezzen, ezt az azonosítót ugyanakkor bármikor és bárhonnan hozzá lehessen kötni online tevékenységei során is. Mivel a Worldcoinok felhasználásához elengedhetetlen ezeknek az azonosítóknak a létrehozása, mindenkinek, aki részesülni szeretne a pénzforgalom új generációjából, muszáj lesz létrehoznia a saját ID-ját, tovább bővítve ezzel a felhasználók körét.

orb
Fotó: Shutterstock

Az írisz beolvasását egy erre a célra létrehozott, úgynevezett Orb segítségével hajtják végre. Ez egy gömbszerű szerkezet, amelyből kétezer darab létezik világszerte, és a világ 34 országában érhető el, de a hálózat már több mint 120 ország állampolgárait soraiban tudja.

Az a küldetésünk, hogy a lehető legnagyobb pénzügyi és identitásközösséget építsük fel

– mutatott rá a projekt céljára Ricardo Macieira, a gömböt gyártó cég vezetője.

Adatvédelmi aggályok és a mesterséges intelligencia veszélyei

Ahogy a legtöbb kriptopiaci projekt kapcsán, úgy a Worldcoinnal kapcsolatosan is felmerültek bizonyos adatvédelmi aggályok, a kérdésben az egyik illetékes hatóság már nyomozást is indított – mindez azonban vajmi kevéssé hatotta meg a projektben rejlő potenciál mellett hitet tevő befektetőket.

Kicsit aggódom, mert nem tudom biztosan, hogy mihez fognak kezdeni a biometrikus és személyes adataimmal. Ugyanakkor izgatott vagyok, hogy valami egészen másnak lehetek a részese, ami szerintem a teljes világgazdaság változásának is a része lesz

– fejtette ki véleményét a platform egyik felhasználója a Reutersnek. Mások fontosnak tartották kiemelni, hogy a digitális korban, amelyben élünk, lépten-nyomon megosztjuk mindenkivel az adatainkat, mind a közösségi médián, mind a keresési előzményeinken keresztül, így az, hogy egy harmadik fél is részesül belőlük, már nem számít semmit.

Sam Altman és a projekt társalapítója, Alex Blania egy bejegyzésükben kiemelték: a Worldcoin hálózata nemcsak a gazdasági egyenlőség és a globális minimumjövedelem felé vezető utat egyengetné, hanem hatékonyan lépne fel a mesterséges intelligencia által létrehozott és kezelt online profilok ellen is – egy mesterséges intelligencia (MI) ugyanis legyen bármilyen fejlett, írisszel nem fog rendelkezni, így a hamis profilok kiszűrését szinte minden korábbinál hatékonyabban tehetné meg a cég protokollja.

Majenang,,Indonesia,-,August,3,,2023:,Worldcoin,Is,Envisioned,By
Fotó: Shutterstock

Ingyen kriptó mindenkinek!

A Worldcoin-ökoszisztéma különlegessége az is, hogy a tokenjeivel már lehet kereskedni a szabadpiacon, a mögötte álló vállalat ingyen osztogatja őket az azonosítást elvégző felhasználóknak: a regisztrációt követően minden új felhasználó jogosulttá válik egy tokenre, ezenfelül pedig havonta 25 darab újabb érmével is gazdagodhatnak, ehhez nem is kell mást tenniük, mint megnyitni a World Appot, és azon belül igényelni ingyenes ajándékukat. 

Az ingyenesen felmarkolható tokenek darabja jelenleg 1,57 dollárt ér a piacon, 

így havi szinten jelenlegi árfolyamon számolva 8800 forint ütheti minden befektető markát.

Hol érhető el az íriszszkennelés?

A folyamathoz szükséges gömbök gyártása ugyan folyamatos, a teljes globális lefedettségtől még messze jár a projekt. Ez azonban nem jelenti, hogy Amerikáig kellene utaznia annak, aki Magyarországról szeretne regisztrálni a projektbe: Los Angelesen, New Yorkon és Rio de Janeirón kívül ugyanis elérhetők a gömbök

Barcelonában, Madridban, Münchenben, Párizsban és Varsóban is,

a legtöbb helyre azonban előzetes időpont-egyeztetés szükséges – mindez gyorsan és egyszerűen elintézhető a World Appon belül.