Extra

A héten másodszor is megdőlt a melegrekord Magyarországon

Újabb melegrekordok dőltek meg itthon hétfőn és kedden a nyárias időjárásban: hajnalban több helyen is a múlté lett a legmagasabb minimum-hőmérséklet.

Kedden is nyárias áprilisban volt részünk – írja a HungaroMet. Hajnalban több állomásukon is megdőlt a 2016-os rekord, a 14,5 fokos országos napi legmagasabb minimum-hőmérséklet, amelyet Csengeren mértek. Április 9-én a legmagasabb hajnali hőmérséklet 15,7 fok volt, amelyet Jánossomorja Hanságligeten és Pápa Repülőtéren regisztráltak.

man opening curtains in the morning
Túl enyhe reggelre ébredt az ország kedden / Fotó: Tara Moore / Getty Images

A Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. magyarázata szerint az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének a következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok egyenetlensége miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Hőségnap a mai, Kelebián több mint 30 fok volt

Egy harmincöt éves körmendi rekord dőlt meg.

 

Csenger minimumhőmérséklet hőmérséklet
Kapcsolódó cikkek