Példátlan intenzitású kibertámadás ért több francia kormányszervet, amelyet oroszbarát hackerek vállaltak magukra – tudta meg hétfő este az AFP hírügynökség.

Az akciót több hackercsoport vállalta magára a Telegram közösségi oldalon, köztük az Oroszországot és az iszlamizmust támogató Anonymous Sudan. A hackerek szerint a masszív támadások a gazdasági, a kulturális és az energetikai átállásért felelős minisztériumokat, valamint a miniszterelnöki hivatalt és a francia polgári légi közlekedési hatóságot érintették.

Hacking,And,Malware,Concept.,Hacker,Using,Abstract,Laptop,With,Binary
Fotó: Shutterstock

Egy biztonsági forrás szerint azonban egyelőre nem tulajdoníthatók az oroszoknak a támadások. Egy másik biztonsági forrás szerint az Anonymous Sudan állítása hiteles, míg egy harmadik biztonsági forrás óvatosságra intett.

A példátlan intenzitású kibertámadsok tényét a francia miniszterelnöki hivatal is megerősítette, és válságstábot állított fel az ellenintézkedések végrehajtására. A tájékoztatás szerint számos minisztériumi szerv érintett, köztük a munkaügyi tárca is.

Azonban, mint mondták 

a támadások hatása korlátozott a legtöbb szervnél, miközben ismét elérhetők a kormányzati honlapok.

A közelgő nyári párizsi olimpia és az európai parlamenti választások szintén hasonló támadások célpontjai lehetnek Stéphane Bouillon nemzetvédelmi és biztonsági főigazgató szerint.

A kormányfőnek alárendelt főigazgató március 29-re találkozóra hívta az európai parlamenti választásokon induló valamennyi francia politikai pártot, hogy tájékoztassa őket a hibrid fenyegetésekről, és megvitassa velük a kibertámadásoknak, az információk manipulálásának és a választásokba történő külföldi beavatkozásoknak a veszélyeit.

A francia hadügyminiszter, Sébastien Lecornu az AFP birtokába jutott egyik belső feljegyzés szerint február 20-án szorgalmazta a szabotázsok és kibertámadások orosz fenyegetéseivel szemben a biztonsági intézkedések megerősítését, ami elsősorban a hadügyi tárcát érinti.