BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Luxusjacht: A bíróság szerint az Egyesült Államok nem értékesítheti az orosz oligarcha hajóját

Nem engedélyezte a bíróság az orosz jacht eladását. Közben az amerikai adófizetőknek körülbelül havi 740 ezer dollárt kell költeniük a 106 méteres Amadea luxusjacht karbantartási és biztosítási számláira.

Egy New York-i bíróság megtagadta az amerikai kormánytól azt a jogot, hogy eladjon egy luxusjachtot, amelyről azt állítja, hogy Szulejman Kerimov orosz oligarchához tartozik. A döntés azt jelenti, hogy továbbra is az amerikai adózók kénytelenek fizetni a 106 méteres Amadea karbantartási és biztosítási költségeit, körülbelül havi 740 ezer dollárt.

 Az amerikai adófizetőknek havi 740 ezer dollárt kell költeniük a 106 méteres Amadea luxusjacht fenntartására / Fotó: AFP

A Voice of America cikke szerint a 230 millió dollárra becsült luxushajó az Egyesült Államok Oroszország elleni szankcióinak végrehajtásáról folyó jogi csata középpontjában áll. Az amerikai ügyészek azt állítják, hogy Kerimov és meghatalmazottjai dollártranzakciókat hajtottak végre az amerikai pénzintézeteken keresztül a jacht fenntartásért, ami szankciósértésnek minősülne.

Az Amadea jachtot 2022 májusában kobozta el a Fidzsi-szigetek kormánya, majd átadta az Egyesült Államoknak. Az amerikai kormány szeretné eladni a jachtot, és a bevételt Ukrajnának utalná. De ez a polgári vagyonelkobzásnak nevezett eljárás még bonyolultabbá vált, amikor egy másik orosz milliárdos, Eduard Hudajnatov, akit nem sújtottak az Egyesült Államok szankciói, azt állította, hogy az Amadea valójában az övé.

Az USA szerint Hudajnatov stróman – az érintett ezt tagadja

A bírósági beadványokban az igazságügyi minisztérium Hudajnatovot Kerimov szalmatulajdonosának, azaz strómannak nevezte. Hudajnatov természetesen ezt tagadja.

Az Amadeával kapcsolatos jogi csata ezért eltarthat még egy ideig. Amíg le nem zárul, az Egyesült Államok kormánya nagyjából 600 ezer dollárt fizet a jacht karbantartásáért és 140 ezer dollárt a biztosításért havonta. E kiadások csökkentése érdekében az Egyesült Államok kormánya engedélyt kért a hajó eladására és értékének készpénzre váltására. Ez a gyakorlat viszonylag gyakori polgári jogi vagyonelkobzás esetén, amikor egy eszköz gyorsan leértékelődik, vagy a fenntartása túlzottan költséges.

De kedden New York déli kerületének kerületi bírósága kimondta, hogy az Amadea fenntartási költsége nem túlzott.

Annak megítéléséhez, hogy az Amadea fenntartási költségei túlzók-e, a bíróságnak nemcsak a karbantartási költségek teljes összegét kell vizsgálnia, hanem elsősorban azt kell mérlegelnie, hogy ezek az összegek nem haladják-e meg a szokásosat a többi létesítmény, ez esetben a jachtok fenntartási költségeihez képest – hívta fel a figyelmet ítéletében a bíró.

Fotó: AFP

A bíróság döntése értelmében tehát az Egyesült Államok kormánya nem tudta bizonyítani, hogy a kiadások valóban túlzók. Az igazságügyi minisztérium még fellebbezhet e határozat ellen.

Többen állítják: Hudajnatov a valódi tulajdonos

A Hudajnatovot, Kerimovot és az Amadea jachtot közvetlenül birtokló céget képviselő ügyvédek memorandumot nyújtottak be, amelyben ellenezték az amerikai kormány azon erőfeszítéseit, hogy Kerimovot kizárják az ügyből. A leírat tartalmazza a jachtok alkalmazottai és vállalkozói nyilatkozatait arról, hogy Hudajnatov a valódi tulajdonos, és így az Amadeát egyáltalán nem lehet elkobozni.

Adam Ford és Renee Jarusinsky, Hudajnatov és a tulajdonos társaság ügyvédje szerint az amerikai kormány azon kísérletei, hogy kiiktassák Hudajnatovot az ügyből, „nem más, mint kétségbeesett kísérlet az Amadea alapértelmezés szerinti ellopására”.

Luxusjachtok, a dúsgazdagok fokmérője – Íme a leggazdagabb jachttulajdonosok

A világ leggazdagabb emberei a drága hobbik és státusszimbólumok gyakorlói. Egyik ilyen szimbólum a luxusjacht, amely akár több tíz millió dollárba is kerülhet. Nem meglepő módon a dúsgazdagok többsége jachttulajdonos is.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.