Extra

Luxusjachtok, a dúsgazdagok fokmérője – Íme a leggazdagabb jachttulajdonosok

A világ leggazdagabb emberei a drága hobbik és státusszimbólumok gyakorlói. Egyik ilyen szimbólum a luxusjacht, amely akár több tíz millió dollárba is kerülhet. Nem meglepő módon a dúsgazdagok többsége jachttulajdonos is.

A szupergazdagok egyik fokmérője a luxusjacht tulajdonlása. Míg a gazdagok csak az autók számában és márkájában mérik össze a vagyonukat és a kiválóságukat, addig a dúsgazdagoknál már a jacht sarokpont az összehasonlításban. Például ha valaki ki tud fizetni egy 10 millió dolláros hajót, akkor a nettó vagyona 50 és 100 millió dollár közé tehető. Egy 50 milliós jacht pedig azt jelzi, hogy a tulajdonosának több száz millió dollár ál a rendelkezésére. A következőkben a SuperYachtFan adatbázisából szemezgettünk, amely több mint 1 500 jacht és azok tulajdonosainak adatait tartalmazza.

Cannes,,France,-,May,2022:,Aerial,View,At,South,Of
A luxusjacht a dúsgazdagok státusszimbóluma.
A luxusjacht a dúsgazdagok státusszimbóluma.
Fotó: Paul Antonescu / Shutterstock

Kiknek van luxusjachtja?

Természetesen a szupergazdagoknak, akik a vagyonukat szerezhetik a versenyszférában, de az adófizetők vagy az állam pénzéből is. A világ leggazdagabb jachttulajdonosai Abu Dhabi uralkodói, azaz az Al Nahyan család tagjai.

Ha azonban csak a versenyszférát nézzük, akkor a Forbes listája szerint a leggazdagabb jachttulajdonos a világ leggazdagabb emberei, azaz Bernard Arnault és családja.

1.) Bernard Arnault és családja

Az LVMH alapítója, elnöke és vezérigazgatója a világ leggazdagabb családjának 233 milliárd dolláros vagyona felett rendelkezik. A francia szupergazdag luxushajója a 101 méteres Symphony jacht. A 2015-ben épített, 21 csomó sebességgel közlekedni képes hajó 38 fős személyzettel és legfeljebb 20 fős vendégsereggel üzemelhet. A státusszimbólum ára 150 millió dollár, éves fenntartási költsége pedig 10-15 millió dollár.

Palma,De,Mallorca,,Balearic,Islands,,Spain,-,August,,2019:,Luxury
Symphony luxujacht
Bernard Arnault Symphony luxusjachtja.
Bernard Arnault Symphony luxusjachtja.
Fotó: Sergey Sivkov / Shutterstock

2.) Jeff Bezos

Az Amazon alapítója 2024 áprilisában a világ harmadik leggazdagabb embere 194 milliárd dolláros vagyonnal és a második leggazdagabb jachttulajdonos. Az amerikai üzletember két hajót építtetett az Y721-es projektje keretében: egy 127 méter hosszú vitorlást és mellé egy 75 méteres segédhajót. Előbbi egyszerre mintegy 60 embernek adhat szórakozási helyszínt. A SuperYachtFan becslése szerint mintegy 250 millió dollárba kerülhet, a fenntartási költsége pedig annak tizede lehet éves szinten. A milliárdost tavaly már le is fényképzeték a Koru nevű szuperjachtján a fürdőruhás barátnőjével együtt.

Guy Fleury Photography
Oceanco Project Y721
jacht
Készülőben Jeff Bezos  Y721-es projektje.
Itt még csak készülőben Jeff Bezos  Y721-es projektje.
Fotó: Guy Fleury Photography / Youtube

3.) Mark Zuckerberg

A Facebook alapítója 177 milliárd dollárjával a világ negyedik leggazdagabb embere márciusban vásárolt magának jachtot potom 300 millió dollárért.

4.) Larry Ellison

Larry Ellison az amerikai Oracle szoftvergyártó cég alapítója és a világ ötödik leggazdagabb embere 141 milliárd dollárral. Az üzletember többek közt a 88 méteres Musashi nevű jacht tulajdonosa. A hajót 2011-ben építették, 21 csomóval képes haladni. Személyzete 23, míg a vendégek száma 18 fő lehet maximálisan. Az ára 160 millió dollár, éves fenntartási költsége pedig 10-20 millió dollár közöttre tehető.

Super Yacht Owned by Oracle CEO Larry Ellison
Musashi
Larry Ellison Musashi nevű luxusjachtja.
Larry Ellison Musashi nevű luxusjachtja.
Fotó: GettyImages

5.) Bill Gates

A lista harmadik helyén az amerikai Bill Gates áll, aki a világ jelenlegi hetedik leggazdagabb embere és 128 milliárd dollár felett őrködik. Az új jachtját Hollandiában építteti. Ennek a Wayfinder nevű, 68 méteres segédhajóját 2020-ban bocsájtották vízre. Ez utóbbi sebessége 21 csomó, személyzete 18 fő, míg a vendégekből 14 fő tartózkodhat egyszerre rajta. A hajó ára 25 millió dollár, az éves fenntartási költsége pedig 1-3 millió dollár

Wayfinder bill gates
Gibraltar Yachting / Youtube
Bill Gates Wayfinder luxusjachtja.
Bill Gates Wayfinder luxusjachtja.
Fotó: Gibraltar Yachting / Youtube

6.) Larry Page

Az amerikai üzletember a világ tizedik leggazdagabb embere 114 milliárd dollárral. Vagyonát a Google társalapítójaként szerezte. Az 1999-ben épített, 59 méter hosszú luxusjachtja Senses névre hallgat. A 14 csomós sebességre képes hajón 14 fős személyzettel működik, akik legfeljebb 12 fő vendéget láthatnak el. A jacht értéke 45 millió dollár, éves fenntartási költsége pedig 3-5 millió dollár.

San,Francisco,,Ca,-,September,13:,Senses,,The,193,Foot
Larry Page Senses luxushajója.
Larry Page Senses luxushajója.
Fotó: Christopher Halloran / Shutterstock

Úszó paloták piaca: egyre nagyobb a kereslet a luxusjachtokra

A jacht definíciószerű meghatározása szerint szabadidő eltöltésére használt hajó, amely valódi presztízsszimbólumnak számít a szupergazdagok között. Évről évre egyre többet adnak el ezekből a luxushajókból.

 

jacht Bernard Arnault luxusjacht Jeff Bezos leggazdagabb emberek
Kapcsolódó cikkek