A bíróság elé benyújtott iratok szerint majdnem egymillió dollárba kerül az amerikai kormányzatnak, vagyis az adófizetőknek annak a szuperjachtnak a fenntartása, amelyet 2022-ben foglaltak le, és amelynek állítólag a szankcionált orosz milliárdos, Szulejmán Kerimov a tulajdonosa.

A photo taken on April 13, 2022 shows the superyacht Amadea, reportedly owned by a Russian oligarch, berthed at the Queens Wharf in Lautoka. Fijian authorities on April 19 applied to block a superyacht reportedly owned by Russian oligarch Suleiman Kerimov from leaving its waters, as the United States moved to seize it due to US and European Union sanctions over Russia's invasion of Ukraine. (Photo by Leon LORD / FIJI SUN / AFP) / Fiji OUT / ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / FIJI SUN / LEON LORD" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS
Majdnem két éve tart a huzavona az Amadea körül.
Fotó: AFP

Az amerikai igazságügyi minisztérium engedélyt próbál szerezni a 348 láb (106 méter) hosszú Amadea eladására. A szuperjacht értéke 230 millió dollár, és túlságosan drága a fenntartása és a legénység fizetése – havi 922 ezer dollár. (Egy dollár 362,7 forint.) Az ügyész beadványa szerint ezt a költséget nullára lehetne redukálni az eladással.

Az Amadea a kaliforniai San Diegóban van szárazdokkban, és havi hatszázezer dollár a működési költsége; ebből 360 ezer dollár a legénység bére, 75 ezer dollár az üzemanyagköltség, 165 ezer dollár a karbantartás, szemétszállítás, élelmiszer és egyebek. Ehhez jön még havi 144 ezer dollár a biztosításra, valamint 178 ezer dollár a kikötői kiadásokra – számolt be a CNBC.

Ráadásul a hajó tulajdonjoga is vitatott,

Eduard Hudajnatov, a Rosznyefty volt vezérigazgatója állítja, hogy az övé, és harcol a visszaszerzéséért; ellene nem vezettek be szankciókat.

Medvedev Tours Magnitogorsk Iron And Steel WorksMAGNITOGORSK, RUSSIA - MARCH 30: Russian businessman, President of Rosneft Eduard Khudainatov, seen during  a meeting a metal smelter on March 30, 2011 in the city of Magnitogorsk, 1600 km. East of Moscow,  Russia. Medvedev is on the visit to Magnitogorsk Iron and Steel Works, the third largest steel company in Russia. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)
Eduard Hudajnatov állítja, hogy a jacht az övé, és ő nem áll szankciók alatt.
Fotó: Getty Images

Az Amadea körüli csata és a kormányzati költségek jól mutatják, hogy milyen pénzügyi és jogi kihívásokkal jár az ukrajnai háború miatt orosz oligarchák befagyasztott vagyonának elkobzása és eladása – az orosz állami vagyoné pedig még ennél is nehezebb lenne, bár erre törekszik az és az Egyesült Államok is.

A lépést elsősorban Washington erőlteti, Európa fél az orosz reakciótól, nem ok nélkül, mert már készen van Moszkvában a lista a válaszképpen elkobozandó nyugati vagyonról. Az orosz elkobzásának vannak kötvénypiaci aggályai is.

Az oligarchák esetében majdnem két éve tartanak a perek. A brit és amerikai állampolgársággal rendelkező Jevgenyij Svidler londoni bíróságon támadta meg a magánrepülőgépei lefoglalását, Szergej Naumenko ingatlanfejlesztő pedig a jacthjáét. Az Amadea bírósági kálváriája 2022 áprilisában kezdődött, amikor Fidzsi amerikai kérésre lefoglalta.

The yacht Amadea of sanctioned Russian Oligarch Suleiman Kerimov, seized by the Fiji government at the request of the US, arrives at the Honolulu Harbor, Hawaii, June 16, 2022. A Fiji court on June 7 handed the Russian superyacht to US authorities and said it can be removed from the Pacific nation, ending a contested eight-week stay. The $300 million Amadea, linked by the United States to billionaire Russian politician Suleiman Kerimov, a target of sanctions, was impounded on arrival in Fiji in April at Washington's request. (Photo by Eugene TANNER / AFP)
Fidzsi foglalta le amerikai kérésre a jachtot.
Fotó: AFP

Hudajnatov ügyvédjei szerint az elsietett eladás csökkentené az árat, a fenntartási költségek pedig eltörpülnek a hajó értéke mellett. Ő azonban ezeket egészen addig nem hajlandó fizetni, amíg az amerikai kormány az elkobzással és eladással próbálkozik, 

megtéríti viszont a költségeket, amint visszakapja a jachtot.

Ráadásul hiába adnák el esetleg gyorsan az Amadeát, az ára akkor sem kerülne automatikusan a kormánykasszába, azt el kellene különíteni egészen addig, amíg nem zárul le a per, az pedig még eltarthat egy ideig.