A nemrég Isztambulban tartott megbeszélésen a vámügyi szakemberek megismerkedhettek az úgynevezett Balkan Customs Corridor Projecttel, amely a török–magyar szövetség mellett magában foglalja a szerb és bolgár vámszakembereket is, akik remek lehetőségnek tartották, hogy csatlakozzanak a korábbi egyezményhez. Előzőleg, 2021-ben már összefogott a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ) és az isztambuli vámügyi szövetség, az IMGD a két ország között kereskedő vagy kereskedni kívánó cégek vámügyeinek segítése érdekében – tájékoztatta ügyfeleit az Ekol logisztikai szolgáltatócég.

BILK_Kovács Imre, a Rail Cargo Group Igazgatósági tagja, Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és  Kovács Ákos, a budapesti Ekol Logistics Kft. ügyvezető igazgatójaFotó: Kallus György
Az Ekol is besegít a saját vámügynökségével.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Kérdésekkel megelőzhetők egyes nehézségek

A VJASZSZ és az IMGD tanácsokkal, gyorsabb információcserével, előzetes ellenőrzésekkel tette a folyamatokat gyorsabbá és átláthatóbbá mindkét fél részére. Ezekkel a lépésekkel kívánták hatékonyabbá tenni a török–magyar kereskedelmet, hozzájárulva a két ország vezetője által kitűzött, hatmilliárd dolláros kereskedelmi forgalom célszámának eléréséhez. A szerb és a bolgár vámszakemberek csatlakozásával a legfőbb tranzitországokban már biztosított a gördülékeny vámügyintézés, a szakembereknek kérdéseket lehet feltenni, ezzel pedig megelőzhetők az esetleges problémák is. A jogszabályok betartása mellett minden exportőr és importőr számíthat a szövetségekre, illetve a török hátterű Ekol vámügynökség is rendelkezésre áll. Mint írja, a „török–magyar áruszállításban piacvezetőként széles körű tapasztalat- és kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, mely tudást szívesen osztjuk meg”.

Helyszíni szemle

A rendezvények során a szövetségek eredményesen tárgyaltak Isztambul régió vámparancsnokával, felkeresték a Törökország legnagyobb forgalmát lebonyolító catalcai vámhivatalt és az árumintákat kezelő, vámtarifaszám-meghatározást végző laboratóriumot. Az Ekol ügyvezetője, a VJASZSZ elnökségi tagja, Kovács Ákos elismerésben részesült a török vámügyi szövetségtől erőfeszítéseinek honorálásaként.

Az Ekol Logistics augusztusban jelezte, hogy a Rail Cargo Grouppal (RCG) együttműködve már heti három vonatpárral szállítja Magyarországra a török áruval rakott pótkocsikat. A forgalmat a budapesti Rail Cargo Terminal – BILK-en keresztül bonyolítják.