Friss hírek

A cárok óta nem volt ekkora hó Moszkvában

Amióta mérik – pedig régóta teszik –, nem fedte ilyen vastag hótakaró Moszkvát decembernek ezen a napján. A hó vastagsága helyenként félméteres volt az orosz fővárosban a csütörtöki mérés szerint.

A Moszkvai Állami Egyetemnél 49 centiméteres hóréteget mértek csütörtökön, decembernek ezen a napján még sosem tapasztaltak ilyen vastag havat az orosz fővárosban. Már másfél évszázada, a cárok ideje óta mérik. 

Snow covered old cars during winter in Moscow
Fotó: Makszim Sipenkov / MTI

Reggel 9 órára a Népgazdaság Vívmányai Kiállításának meteorológiai bázisállomásán a hótakaró 38 centiméter magasan állt, Tusino kerületben 40 centiméteren, a Kremllel szemben elhelyezkedő Balcsug szigeten 43 centiméter. Az átlag az évnek ezen a napján 15 centiméter. Mindezt Jevgenyij Tyiskovec, az orosz Fobosz időjárási központ vezető munkatársa közölte a Telegramon az MTI jelentése szerint.
Pénteken is rekord dőlt meg: a kommunista hatalomátvétel első évei óta nem volt ilyen magas a hó, a mérő utoljára 1919-ben mutatott 32 centimétert. A Ványa ciklon a havi rendes csapadékmennyiség 30 százalékát zúdította a fővárosra.

A tömegközlekedés működik, de hatalmas dugók várhatók

A nem mindennapi havazás ellenére a Vesztyi FM szerint a moszkvai tömegközlekedés rendben működik, de a menetrenden valószínűleg kénytelenek lesznek változtatni. 

Fotó: Natalija Kolesznyikova/ AFP

A fővárosi közlekedési hatóság mindenkit arra kért, hogy ne üljön autóba, inkább a metrót és a felszíni vasutat használják. Ennek ellenére a közlekedési szakértői várakozások szerint a forgalmi dugók sűrűsége a városban estére a tízfokos skálán elérheti nyolcas-kilences értéket.

 

 

moszkva ciklon rekord
Kapcsolódó cikkek