Friss hírek

Lesz, ahol saras esőben locsolnak, aztán ránk szakad a hideg

A nyárias húsvét során egymás után dőltek meg a melegrekordok Magyarországon. A sivatagi porral együtt érkező melegfrontot hidegfront váltja, már nem sokáig élvezhetjük a tavaszi nyarat.

Egymás után három melegrekord is megdőlt nagyszombaton, a tavaszi hőhullámnak azonban már húsvétvasárnap vége szakadhat az előrejelzések szerint.

Woman,Standing,Under,Umbrella,With,Raindrops,On,Window,Glass,Foreground
Fotó: Shutterstock

A HungaroMet Zrt. közlése szerint szombaton a 113 éves országos és a 98 éves budapesti melegrekord dőlt meg, és az országos hajnali meleg is új csúcsra ért. A sorozatnak azonban vége szakad, hidegfront van érkezőben.

Melegrekordokat mértek

A Bács-Kiskun vármegyei Kelebián 27,6 Celsius-fokot mértek, ezzel dőlt meg az évnek erre a napjára mért országos rekord: 1911-ben 26,9 fokot regisztráltak Szerepen, ez volt a korábbi csúcs. A fővárosban a 24,1 fokos, 1926-os korábbi rekord dőlt meg, Pestszentlőrincen most kerek 25 fokot mértek.

Szombaton hajnalban a Győr-Moson-Sopron vármegyei Koroncó meteorológiai állomáson 15,8 fok volt, ami szintén rekord, mégpedig országos. A korábbi csúcs 14,3 fok volt, ezt Budapesten, Lágymányoson mérték 2017-ben.

A HungaroMet Facebook-bejegyzése szerint 

kisebb-nagyobb adagokban folyamatosan kapjuk dél felől a szaharai port (videón rózsaszínes árnyalatok), ami jelentősen szűri a napsütést. Tegnap akkora mennyiségben volt felettünk, hogy felhőtípus műholdképünk alacsony szintű felhőzetnek detektálta. Por holnap is lesz a légkörben... így prognózisainkban kitérünk arra, hogy az jelentősen befolyásolja a napsütést, sőt a holnap késő délután érkező csapadékkal együtt ki is mosódhat a légkörből, saras esőt okozva ezzel.

Jön a hidegfront és a csapadék

A koponyeg.hu előrejelzése szerint húsvéthétfőn

eleinte marad a változóan fátyolfelhős idő, majd kora estétől nyugat, északnyugat felől hidegfront érkezik esővel, záporra, néhol zivatarral. Estig a DNy-i, estétől az ÉNy-i szél fokozódhat viharossá. 22 és 29(!) fok közé melegszik a levegő.

Keddre aztán a hideg is megérkezhet: „A reggelig tartó esők után gomolyfelhős lesz az ég, melyből szórványosan alakulnak ki záporok. Ismét kitörhet zivatar. Délutánig viharos lehet az ÉNy-i szél. 13 és 20 fok közé esik vissza a hőmérséklet.”
    


 

eső melegrekord hidegfront melegfront
Kapcsolódó cikkek