Vasárnap a schengeni övezet része lett Románia és Bulgária, az európai uniós utazók azonban egyelőre csak a légi és a tengeri közlekedésben örülhetnek a határellenőrzés megszűnésére.

Romania,In,Focus,On,A,Tilted,Map.
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Az Európai Bizottság közleményben üdvözölte a két ország többéves, olykor fűtött viták utáni csatlakozását a schengeni övezethez.

Történelmi pillanat ez a schengeni övezet, a szabad mozgás legnagyobb övezete számára a világon

– írta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.

Románia és Bulgária schengeni övezeten belüli szárazföldi határain – vagyis a görög–bolgár, a bolgár–román, illetve a román—magyar közúti és vasúti határátkelőkön – továbbra is ellenőrzik az utasokat – írta az MTI.

Titkos terve lehet a román kormányfőnek a teljes schengeni csatlakozásra

Vasárnaptól a román állampolgárok elfelejthetik a klasszikus reptéri ellenőrzést, de a schengeni csatlakozás a vízi közlekedésben is megvalósul.

Románia Schengenben: az úti okmányokra továbbra is szükség van


A bukaresti belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy az ország repülőterein és négy fekete-tengeri kikötőjében szűnt meg a teljes körű határellenőrzés, de természetesen nem mindenkinek: erre azoknak a járatoknak az utasai számíthatnak, amelyek a többi 28 schengeni tagországba indulnak vagy onnan érkeznek. Fontos tudnivaló, hogy érvényes úti okmányra ezután is szükség lesz. 

Céldátumot a teljes körű határnyitást illetően nem tűzött ki az Tanácsa, amikor december 30-án közzétette határozatát Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez. Bukarestnek kiemelt célja, hogy még az idén kiteljesítse a folyamatot.