Az Iparkamara elkötelezetten segíti és támogatja a vállalkozásokat az aktuális gazdasági környezetben. A válságok és kihívások időszakában proaktívan reagált, az energiaválságtól kezdve az üzleti közösség összefogásáig aktív szerepet vállal a vállalkozások sikere érdekében. Az Iparkamara szolgáltatásaival segít a vállalkozásoknak alkalmazkodni és fejlődni a változó gazdasági környezetben.

2021-ben a koronavírus következményei és a járvánnyal kapcsolatos intézkedések jelentős hatást gyakoroltak a gazdasági és társadalmi folyamatokra. 2022-re lassú, de biztató gazdasági kilábalást reméltünk, azonban az utóbbi évtizedek egyik legbizonytalanabb időszakában vagyunk, amelyet több válsághelyzet is súlyosbított.

PR cikk kép
Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Az országos átlaghoz hasonlóan nálunk is kedvezőtlenül indult 2022. év elején az ipar teljesítménye, bár sokan bizakodóak voltak, a körülmények felülírták a várakozásokat. Vármegyénkben a külpiaci eladások dominálnak – a bevételek 3/4-e exportból származik –, melyet jelentősen befolyásolt a háború kirobbanása. Az ellátási láncok már a Covid alatt is jelentősen sérültek, ez a sérülékenység a háború által fokozódott, hiszen már nem csak a tengeri szállítás, de a szárazföldi is válságba került. Jó esély lehet ugyanakkor Közép- és Kelet-Európának a szállítási láncok átrendeződése. Az Ukrajna elleni orosz agresszió továbbra is fennáll, de közös erőfeszítésekkel és a nemzetközi összefogással reménykedhetünk a béke és stabilitás visszatérésében.

Az további kihívások elé állított minket, melyre szintén gyorsan reagált a kamarai szervezet. Központilag felvettük a kapcsolatot az energiaszolgáltatókkal, hogy segítsünk a vállalkozásoknak megtalálni a hatékonyabb energiagazdálkodás lehetőségeit, továbbá a kkv-k energiahatékonyságának javítására kiírt pályázatnál sikerült kedvezőbb feltételeket elérnünk. A Magyar Falu Program támogatásának kiterjesztésére mi is tettünk javaslatot.

A vállalkozások zöménél – főként a kkv-szektorban – jelenleg az energiaárak jelentik a legfontosabb kockázati tényezőt. Az energiaválság a vállalatok kétharmada számára az üzemi eredmény csökkenését eredményezheti, ezt viszont megsínylik a tervezett beruházások, minden harmadik cég felfüggesztené azokat, és a vállalatok egytizede el is állna tőlük. A negatív hatások ellensúlyozására a cégek a többletköltségeket tovább hárítják a vevőkre, ami részben megmagyarázza a gyorsuló inflációt, amely évtizedek óta nem tapasztalt mértékű, és szintén komoly kihívás elé állított minket. Az Iparkamara azonban konkrét támogatási programokkal segíti a vállalkozásokat a költséghatékonyság növelésében, hogy ellenálljanak az negatív hatásainak.

Az energiaválság pozitívumának lehet tekinteni, hogy a legtöbb cég fokozza energiahatékonysági erőfeszítéseit. Kamaránk is az energiatakarékosságra és fenntartható megoldásokra helyezi a hangsúlyt, támogatva a vállalkozásokat az alternatív energiaforrások kihasználásában és a hatékony energiafelhasználás előmozdításában.

A foglalkoztatási hajlandóságot tekintve kedvezőbb a kép, bár a munkavállalói létszám bővítését kevesen tervezik, de jelenleg a létszámleépítés még nem fenyegető. Ez a munkaerőhiánynak „köszönhető”, ami a jelenlegi dolgozói állomány megtartására ösztönzi a munkaadókat.

Fontos megjegyezni, hogy az említett nehézségek új lehetőségeket is magukkal hoznak, és kamaránk aktív szerepvállalásával segít a vállalkozásoknak a helyreállásban és a fellendülésben.

A világjárvány, valamint az Ukrajna ellen folytatott orosz háború hatására a gazdaságpolitikában és a vállalatoknál a diverzifikáció, a függetlenség és az alkalmazkodás felértékelődik. Felmérések szerint egyre több nemzetközi vállalat a beszállítói hálózat bővítésén gondolkodik, melynek az egyik kiemelt célrégiója Közép- és Kelet-Európa lehet, ezért fel kell készülni a nemzetközi munkamegosztásban rejlő szerkezeti változásokra.

A 2022. év mottója lehetett volna az, hogy „alkalmazkodj minél gyorsabban”. Annyi és olyan gyors változás történt a világban, a gazdaságban, melyekre folyamatosan reagálnunk kellett, így segítve vármegyénk vállalkozásait.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy megerősítsük a vállalkozásokat és helyreállítsuk a bizalmukat. Kezdeményezéseink és programjaink révén olyan környezetet teremtünk, ahol a vállalkozások újra tudnak fejlődni és növekedni hosszú távon. Habár sok vállalat tervezi a beruházási kiadások csökkentését, az Iparkamara támogatást nyújt, hogy ösztönözze a vállalkozásokat a beruházások folytatására és a munkahelyteremtésre.
Kamaraként hiszünk benne, hogy közös erőfeszítésekkel és segítségünkkel sikeresen meghaladhatjuk az aktuális kihívásokat, és elősegíthetjük a gazdasági helyreállást és fejlődést a vármegyénkben.