A gazdaság, a vállalkozások alig heverték ki a COVID okozta sokkot, máris újabb nehézséggel kellett szembenézniük: az egekbe emelkedő energiaárak miatt a vállalkozások rezsije a többszörösére nőtt. A nehézségek ellensúlyozása érdekében a kormány célja változatlanul a vállalkozások likvid működésének zavartalan biztosításához szükséges működési költségek, illetve készletbeszerzések finanszírozása.

PR cikk kép
Fotó: MFB

A GINOP-8.3.5-18/B KKV Forgóeszköz Hitelprogramot az MFB a kormányzati program egyik elemeként nyitotta újra 2022. december 8-án. A program 2020-tól több mint 4000 vállalkozás számára jelentett megoldást a COVID-járvány okozta átmeneti nehézségek áthidalására, több mint 200 milliárd forint kihelyezése révén. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Irányító Hatóság szakmai támogatásával 2022 decemberében újraindított, uniós GINOP finanszírozású program hatékony segítséget jelent a gazdasági körülményeknek erősen kitett társaságok esetében.

A KKV Forgóeszköz Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18/B), melynek igényelhetősége 2022 decemberében lezárult, a vállalkozások működési költségeinek fedezésére kínál megoldást. Segítséget jelent a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy a megnövekedett működési költségek mellett is megőrizhessék stabilitásukat, illetve megtarthassák dolgozóikat. A forgóeszköz típusú kölcsön felhasználható készletbeszerzés, illetve működési költségek finanszírozására, a szükséges anyagok beszerzésére, az igénybe vett szolgáltatások, munkabér költségek, illetve közüzemi díjnak minősülő rezsiköltségek fedezésére. A kölcsönkérelmeket 2022 decemberében az MFB Pontok országos hálózatának több mint 300 pontján fogadták be.

A KKV Forgóeszköz Hitelprogram disztribúciója méltó zárása a 2014-2020-as finanszírozási időszakban elérhető pénzügyi eszközök közvetítésének. Elismerés illeti az MFB Pontok hálózatát működtető kereskedelmi hitelintézeteket, hiszen az ügyfelek érdekeit szem előtt tartó elkötelezettségük, együttműködésük kulcsfontosságú ebben az időszakban – mondta el dr. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára a Kormány a keret jelentős emeléséről döntött, ezzel közel 5 ezer vállalkozás juthat rendkívül kedvező forráshoz, ami komoly segítséget jelent a munkahelyek megőrzése és a stabil működés terén.

A hitelkamatok gyors emelkedése és az energiaárak jelentős növekedése miatt a program rendkívül népszerű lett a vállalkozások körében. 2022 decemberében közel 6000 kölcsönkérelmet nyújtottak be, melyek összértéke jelentősen meghaladta a keretösszeget. A Kormány célja, hogy a nulla százalékos kamatozású hitelprogrammal a lehető legszélesebb körben segítse a vállalkozásokat, ezért a keretösszeg megemeléséről döntött. Az eredeti 100 milliárd forintos kerethez átcsoportosítással további 105 milliárd forint európai uniós forrást, valamint 108 milliárd forint hazai forrást rendelt. A teljes, 313 milliárd forintot kitevő keretösszeg lehetőséget teremt arra, hogy a program feltételeinek megfelelő, kölcsönkérelmet benyújtó vállalkozások szinte kivétel nélkül forráshoz juthassanak.

A hitelprogramra legnagyobb számban a kis- és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar területéről érkeztek kérelmek, melyek a hitelprogramban igényelt teljes kölcsönösszeg 77%-át teszik ki. Az igénylő vállalkozás mérete alapján a mikro- és kisvállalkozások aránya egyaránt 40% feletti részesedést ért el, míg a középvállalkozásoké 11%-ot tesz ki. A hitelcél tekintetében legnagyobb arányban (35%) a működési költségek fedezésére nyújtottak be kérelmet, míg a készletbeszerzésre a vállalkozások 34%-a, mindkét kategóriára pedig 31%-a fordítja majd a kölcsönt.

A hitelprogram keretében a cégek ügyletenként minimum 5 millió, maximum 150 millió forintra pályázhattak olyan módon, hogy az igényelt hitelösszeg 100%-át előlegként kapja meg az ügyfél. A teljes futamidő alatt nulla százalékos, fix ügyleti kamatozású kölcsön felvételéhez nem szükséges saját forrás, a kölcsönkérelem bírálatával, a kölcsönszerződés megkötésével és módosításával, valamint a kölcsön folyósításával összefüggésben az ügyfelet nem terheli semmiféle kezelési költség vagy díj, kivéve, amely harmadik felet illet (pl.: értékbecslői, közjegyzői díj). Az igényelt kölcsönösszegből a 2023. december 31-ig felmerült működési- és készletbeszerzési költségeket tudja finanszírozni az igénylő vállalkozás.

A kölcsön futamideje a kölcsönszerződés megkötésétől számítva maximum 60 hónap lehet, a rendelkezésre tartási idő pedig maximum 2 hónap. A folyósítási határidő ugyanakkor legkésőbb 2023. szeptember 30-a, eddig kell lehívni a 100%-os előleget. Szintén fontos, hogy a szerződéskötési határidő 2023. július 31-e.