„A nemrég lezárult Övezet és Út nemzetközi együttműködés Fórum (BRI) megmutatta, hogy a világ sokkal dinamikusabb és színesebb, mint azt Európából gondolnánk” – hangzott el Ugrósdy Márton, a Miniszterelnöki Kabinetiroda politikai igazgatósága helyettes államtitkárának beszédében. Ugrósdy hangsúlyozta: „Kiemelt érdekünk, hogy elkerüljük az újabb hidegháborút, mert Magyarország számára egy ilyen helyzet csak újabb kockázatokat jelent, továbbá az is, hogy a konfliktushelyzeteket békés úton, együttműködéssel és tárgyalással rendezzük.”

PR cikk kép
Fotó: CMG konferencia

Ezt a véleményt osztotta a rendezvényen részt vevő Yang Chao, Kína budapesti nagykövetségének elsőbeosztott diplomatája is. Mint elmondta, krízisek és kihívások jellemzik a mai világot, az emberek közössége a hidegháború veszélyének, konfrontációknak és más kockázatoknak van kitéve.

„A BRI Fórum ezekre vonatkoztatva is határozott jelét adta annak, hogy minderre megoldást csak az összefogás, az együttműködés kínálhat. Kína és Magyarország az Övezet és Út kezdeményezésben elkötelezett partnerként törekszik a nyitott világgazdaság kiépítésére, az összekapcsolhatóság erősítésére, a megosztottság és a konfrontáció ellenében” – nyilatkozta Yang Chao. Kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésein fontos konszenzusra jutott a kétoldalú kapcsolatok további elmélyítéséről és írt alá az Övezet és Út program keretében több kétoldalú együttműködési megállapodást a további tőkebefektetésekről, ipari és informatikai együttműködésről, valamint az oktatásra, vámügyekre, az ellátási láncok tökéletesítésére, a digitális gazdaságra és a zöld fejlesztésekre vonatkozóan.

„Az Út és Övezet Kezdeményezés illeszkedik a saját stratégiánkba: megteremti azokat az összeköttetéseket, azt a konnektivitást, amelyen keresztül saját nemzeti érdekeinket érvényesíteni tudjuk, és amelyen keresztül kölcsönösen segíthetjük egymást a partnereinkkel” – hangsúlyozta Ugrósdy Márton helyettes államtitkár.

A rendezvény panelbeszélgetései a két ország közötti kulturális, turisztikai, gazdasági és monetáris kapcsolatokat elemezték. A részt vevő Kína-szakértők áttekintették a magyar–kínai kapcsolatok elmúlt tízévi fejlődését, és taglalták az Övezet és Út együttműködés bővítési irányait.

PR cikk kép
Fotó: CMG konferencia

A közönség nagy érdeklődésére a hagyományos kínai orvoslás szemléletéről részletesen értekezett doktor Chen Zhen, a Kínai Orvoslás Közép- és Kelet-európai Társulatának elnöke, aki hangsúlyozta a magyar–kínai együttműködések szilárd alapjait és a kínálkozó lehetőségeket. 
A konferencián bemutatták a rendezvénynek otthont Eurázsiai Központ gondozásában megjelent „Eredmények és Kihívások: 10 éves az Övezet és Út kezdeményezés” című tanulmánykötet is.

Egy hagyományos kínai szólást idézett Wang Litang, a rendezvény fő támogatója, a China Media Group képviselője: „Ahogy a szarvasvadász sem figyel a szerteugró nyulakra, úgy az értékes árukat vásárló üzletembereket sem érdeklik a kis engedmények.” Megfogalmazása szerint az elmúlt tíz évben a magyar–kínai együttműködések alapját a közös eszmecserék és hozzájárulások jelentették.

A két ország közötti kooperációval a jövőben még több kölcsönösen előnyös lehetőség nyílhat meg. A konferencia budapesti szervezője, a Centrum Média több éve működik együtt a China Media Grouppal – a felek az Övezet és Út témájában filmsorozatot is készítettek.

A rendezvényen online formában a Tianjini Idegen Nyelvi Egyetem és a Szecsuáni Idegen Nyelvi Egyetem magyar szakos diákjai is részt vettek.

A rendezvény támogatója és szervezője a China Media Group

PR cikk kép