Az új év beköszöntével sokan úgy gondolják, az egy ideális időpont arra, hogy változtassunk kevésbé jó szokásainkon. Valaki megfogadja, hogy kevesebbet káromkodik, vagy hogy keményebben „odateszi” magát a munkahelyen. Az életmódunkon is sokszor ilyenkor változtatunk, ami a mozgáshoz vagy a táplálkozási szokásainkhoz köthető.

PR cikk kép
Fotó: Pixabay

Azonban sokan félnek belevágni különböző, a köztudatban kialakult hiedelmek miatt. Ilyen például az, hogy az egészséges életmód drága, vagy a szinte mindennapos főzés rengeteg időt vesz el a hétköznapjainkból, főleg, ha mondjuk hetente két-három alkalommal is szeretnénk eljárni edzeni.

A „mit főzzünk?” kérdésre könnyebben tudunk választ kapni, ha elolvassuk a Veganuár kihívás receptjeit. Aki nyitott a növényi alapú étrendre, annak nagyszerű lehetőség inspirációt szerezni. Aki pedig ragaszkodik a húshoz az étrendjében, egy kis kreativitással könnyen át tudja variálni a recepteket. A rendszeres edzés beiktatása a mindennapjainkba egy kis utánajárással könnyen megoldható! Manapság egyre több edzés érhető el online felületen, illetve a YouTube számos edzős videóval tud nekünk szolgálni, pontos magyarázattal. Ezzel rengeteget pénzt és időt tudunk spórolni, mivel nem kell eljutni az edzőterembe fizikailag, és saját időnk szerint oszthatjuk be, hogy mikor állunk neki. Hátránya, hogy ilyenkor kevésbé tudunk találni edzőtársat, aki tud minket motiválni arra, hogy ne adjuk fel olyan könnyen az edzést.

Az étkezésben a megfelelő alapanyagok megtalálása lehet nagyobb kihívás. Segítségül hívhatjuk az internetet, és elkezdhetünk kutatni különböző weblapokon, akár a Rossmann akciós újságban. Mert ne higgyük azt, hogy csak tisztálkodási szerek kaphatók a drogériában, manapság már ennivalóhoz is hozzájuthatunk ott. Összehasonlíthatjuk, hogy a piacon, egy drogériában vagy egy szupermarketben mennyibe kerülnek a dolgok. Ha csak az internetes felületekre hagyatkozunk, akkor az árukereső honlapján érdemes körbenézni. Miután felmértük, hogy melyik boltban mi mennyibe kerül, érdemes feltérképezni, hogy a település, ahol élünk, milyen boltok találhatóak.

Vegyük konkrét példának az Alpro márka mandulatejét. Sokoldalúan felhasználható, és a marcipános ízvilág kedvelőinek remekül fel tudja dobni a reggeli kávéját.

A Rossmannban nemrég akciósan 699 Ft/l, akció nélkül 1000 Ft-ba került. A Tescóban 1129 Ft/l, a Sparban 1119 Ft/l, a Reálban pedig 1290 Ft/l. Természetesen találunk ennél olcsóbb márkákat is a piacon, illetve ugyanúgy el tudjuk saját magunknak készíteni, ami valószínűleg még olcsóbb, mint a korábban említett márkázott italok. Csak ki akar azzal foglalkozni?

A főzésen belül sokat tudunk spórolni azzal, ha akciós termékekből bevásárolunk egy nagyobb mennyiséget, és lefagyasztjuk, hogy fel tudjuk használni később. Időspórolás céljából pedig érdemes utánajárni az úgynevezett „meal-prepping” folyamatnak. Ennek az a lényege, hogy akár egy hétre előre is elkészítjük az ételeket, amelyeket enni fogunk a hét folyamán, kisebb-nagyobb variációkkal. Általában ezt az ebédre szokták alkalmazni, de reggeli és vacsora készítéséhez is ideális.

Előfordul, hogy tipikusan olcsóbbnak hirdetett helyek – mint Aldi vagy Lidl – nincsenek a környéken, és esetleg el kell utaznunk oda. Ilyenkor már nem biztos, hogy sokkal olcsóbban jövünk ki, belekalkulálva az üzemanyagköltséget is egy-egy bevásárláshoz. A csomagolásmentes bolt ideális alternatíva lehet annak, aki a fővárosban, Debrecenben vagy Pécsen él. A közhiedelemmel ellentétben nem drágábbak, mint az előrecsomagolt termékek. Nagy előnyük még, hogyha egy alapanyagból kevesebbet kell vennünk, mint a megszokott fél- vagy egykilós kiszerelés, akkor ezzel már eleve spórolni tudunk, hiszen nem megy kárba az étel.

Új év, új lehetőségek. Merjünk belevágni új dolgokba az étkezés terén is!