Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta független orosz újság főszerkesztője árverésre bocsátotta a Nobel-díjjal járó érmet az ukrajnai menekültek megsegítésére – számolt be a lap Telegram-csatornáján.

A Novaja Gazeta és én úgy döntöttünk, hogy a 2021-es Nobel-békedíjat egy ukrajnai menekülteket segítő alapnak adományozzuk. Kérem az aukciósházakat, jelentkezzenek, hogy elárverezzék ezt az egész világ által ismert díjat!

 írta a főszerkesztő.

Dmitrij Muratov a Nobel-békedíj gálaestjén Oslóban 2021. december 10-én.Fotó: ODD ANDERSEN / AFP

A Nobel-bizottság októberben jelentette be, hogy Dmitrij Muratov és Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíró kapja a békedíjat a szólásszabadság védelmében tett erőfeszítéseikért. A díjátadó ünnepséget, mint mindig, december 10-én, Nobel halálának évfordulóján tartották Oslóban. Muratov a ceremónián elmondta, hogy a díjjal járó összeget a betegek megsegítésére és a független újságírás támogatására fogja fordítani.

A Nobel-díj alapítójának profilját hordozó, 18 karátos aranyból készült, 175 gramm súlyú Nobel-érmeket az idén 13 díjazottnak adták át. A Nobel-békedíj 10 millió svéd korona (355 millió forint) pénzbeli jutalommal jár.