Zöld utat kapott a kanadai szövetségi kormánynál az Új-Fundland és Labrador partjainál a norvég Equinor vezetésével az Atlanti-óceánon megvalósítandó 12 milliárd dolláros olajkitermelési projekt.

Fotó: FREDERIC J. BROWN / AFP

A norvég vállalat szerint a Bay du Nord projekt során mintegy 300 millió hordónyi kőolajat hozhatnak a felszínre, a kanadai állami bevételek pedig elérhetik a 2,8 milliárd amerikai dollárt.

Az engedélyezés azonban némileg ellentmondásos, mivel bár a környezetvédelmi vizsgálat szerint az erőforrások kiaknázása nem jár környezeti károkkal, ám ezzel a környezetvédők nem értenek egyet. 

Kanada ígéretet tett arra, hogy 2050-re nettó nulla szén-dioxid-kibocsátóvá válik. E terv részeként a szövetségi kormány a következő nyolc évben a 2005-ös szinthez képest 40-45 százalékkal kívánja csökkenteni a kibocsátást. A kormány már létrehozott egy 6,4 milliárd amerikai dolláros alapot is, hogy segítse a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését.

Kanada olajipara a legnagyobb szennyező az országban, emiatt egyre nagyobb nyomás alatt áll. A közelmúltban azonban fokozni kezdték a termelést, hogy kihasználják az orosz olajszankciók miatt csökkenő kínálat által teremtett új lehetőségeket a kulcsfontosságú piacokon.