Több mint 1100 globális nagyvállalati vezető vásárolt saját cégének részvényeiből májusban - írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy 2020 márciusa óta ez volt az első alkalom, hogy a bennfentes vevők száma meghaladta az eladókét.

Traders work on the floor of the New York Stock Exchange at the opening bell January 25, 2022. - Wall Street stocks fell early January 25 following a deluge of mostly solid corporate earnings but a lower global growth forecast from the IMF. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Akkoriban a bennfentesek első osztályú időzítésről tettek tanúbizonyságot, mivel a zuhanást V alakú fordulat, majd egy hónapokig tartó emelkedő trend követte.

De nemcsak a vállalati bennfentes vásárlások nőttek, hanem maguk a vállalatok is több pénzt költenek saját részvényeik visszavásárlására. Az amerikai Birinyi Associates elemzése szerint a tengerentúli vállalatok január óta 666 milliárd dollár értékben vásárolták saját részvényeiket, ami 19 százalékkal haladja meg 2021 hasonló időszakának összesített tranzakciós értékét.

John Carey, az Amundi Asset Management egyik vezető alapkezelője a Bloombergnek adott interjújában "biztatónak" nevezte a számokat. "Meglátjuk, hogy folytatódik-e a trend, folytatódnak-e a bennfentes vásárlások, de általában véve ez pozitív jel" - mondta.

A Dow Jones nyolc egymást követő héten keresztül esett - ez a leghosszabb veszteségsorozat az elmúlt két évtizedben. Ezalatt már sok negatívum beárazódott a kurzusokba, így a visszapattanás esélye is növekszik.