Elvetették kedden a ConocoPhillips részvényesei azt a javaslatot, hogy a vállalat vevőinek a kibocsátását is számítsák bele a cég üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó célkitűzésébe – írja a Reuters.

Oil,Well,,Pump,Jack,,In,The,San,Joaquin,Valley,Of
Fotó: Shutterstock

A részvényeseknek mindössze a 39 százaléka szavazta meg a holland Follow This környezetvédelmi csoport által kezdeményezett közgyűlési előterjesztést, amely a vállalat átfogó csökkentési céljait a párizsi klímaegyezmény előírásaihoz igazodva határozta volna meg. Mint ismert, az egyezmény célja, hogy a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius-fok alatt maradjon.

A nagy olaj- és gázkitermelőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy az éghajlatváltozás lassítása érdekében fogják vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását. Míg sok vállalat elfogadta, hogy a kvóták magukban foglalják saját közvetlen és közvetett emissziójukat, azaz az úgynevezett Scope 1-et és Scope 2-t is, addig az olaj- és gázipari termékek vásárlói által kibocsátott mennyiség, azaz a Scope 3 bekalkulálása már nagyobb ellenállásba ütközik.

A Conoco igazgatótanácsa is azt javasolta egyébként a részvényeseknek, hogy  szavazzanak a javaslat ellen, mondván, nem hiszik, hogy a Scope 3-as célok elfogadhatóak lennének a Conoco számára, amely kizárólag fosszilis energiahordozók feltárásával és kitermelésével foglalkozik.

Tavaly a Conoco részvényeseinek 58 százaléka szavazta meg a csoport működéséből származó kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzéseket; ez a határozat azonban nem hangolta össze a célokat a párizsi megállapodás rendelkezéseivel. A részvényeseket most a Conoco vezetése azzal az érvvel győzhette meg, hogy a jelenlegi energiahiány kezelése felülírja az éghajlatváltozás elleni védekezést - állítja a javaslatot benyújtó holland aktivista csoport.

A múlt héten az amerikai Occidental Petroleum Corp. olajtermelő konszern részvényesei is a Follow This kibocsátáscsökkentő javaslata ellen szavaztak.