Elindult szerda reggel Kijevből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában található atomerőmű felé – a NAÜ főigazgatójának tájékoztatása szerint.

Rafael Grossi reményei szerint az ügynökségnek sikerül állandó missziót létrehoznia az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény folyamatos ellenőrzésére.

Egyelőre nem tudni, mikor ér a Grossi vezette delegáció a március óta orosz irányítás alatt álló, ukrán szakemberek üzemeltette létesítménybe. Indulása előtt Grossi leszögezte: tisztában vannak vele, hogy háborús zónába mennek.

International Atomic Energy Agency in Kyiv
Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója nyilatkozik egy kijevi szállodában , mielőtt Zaporizzsjába indulna 2022. augusztus 31-én. Fotó: Anadolu Agency via AFP

A küldöttség kedden érkezett Ukrajnába. Az ukrán és az orosz fél egyaránt szorgalmazta a látogatást, és egymást vádolták azzal, hogy támadásokkal veszélyeztetik az atomerőmű biztonságát, kockáztatva ezzel egy esetleges nukleáris balesetet.

Hamarosan megérkezik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Zaporizzsjába

Hónapok óta szeretne a szervezet látogatást tenni a frontvonalon található atomerőműbe.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti beszédében kiemelte, hogy az erőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál a helyzet rendkívül veszélyes.

Egyetlen órára sem csökken egy esetleges orosz akció miatt bekövetkezett radioaktív katasztrófa veszélye

– fogalmazott az elnök.

Zelenszkij és Grossi kedden Kijevben egyeztetett, ám részleteket az ukrán elnöki hivatal nem közölt.

 Nem sokkal a delegáció indulását követően az erőmű melletti a Dnyeper folyó túloldalán fekvő, ukrán kézen levő Nikopol városi tanácsa azt közölte, orosz támadás érte az atomerőmű melletti Enerhodar városát. Jevhen Jevtusenko, Nikopol város tanácsának tagja provokációnak nevezte a támadást. Az orosz fél korábban azzal vádolta az ukrán erőket, hogy ők lőnek ki Nikopolból és Marhanecből lövedékeket a folyó másik oldalára, Enerhodar lakónegyedeire.

A NAÜ vezetője április végén már járt Ukrajnában. A mostani misszióban 14 szakértő kapott helyet Lengyelországból, Litvániából, Kínából, Szerbiából, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból, Albániából, Jordániából és Észak-Macedóniából. A látogatás előtt az ukrán államfő hangsúlyozta, Kijev bízik a NAÜ szakembereiben, ugyanakkor elvárja, hogy ne pusztán csak ellenőrizzék a helyzetet a nukleáris létesítményben, hanem

szülessenek stratégiai döntések a látogatás eredményeként. 

Az állomás ukrán tulajdonban van, és ukrán szakemberek irányítják

 – szögezte le.

Zelenszkij emellett megerősítette, hogy heves harcok dúlnak Ukrajna több pontján: a déli térségben, Harkivnál és a Donyec-medencénél, és elmondta, hogy az ukrán csapatok minden fronton támadást intéztek az orosz erők ellen.