Francia parlamenti képviselők látogattak Tajvanra szerdán, az öt főből álló küldöttséget Cyril Pellavat szenátor vezeti – közölte a tajpeji külügyminisztérium. Pellavat a francia szenátus európai ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke. Joanne Ou tajvani külügyi szóvivő elmondta, hogy a látogatás Tajvan és Franciaország baráti viszonyát jelzi. A küldöttség találkozik Laj Csing-te alelnökkel, Ju Szi-kun házelnökkel és egyéb magas rangú tisztségviselőkkel. 

Napirendjükön a térségbeli biztonság, a technológiai innováció és az ipari ellátási láncok megerősítése szerepel.

TAIPEI, TAIWAN - DECEMBER 02: Lai Ching-te, Vice President of ROC (Taiwan) giving his remarks during the 2021 Open Parliament Forum in Taipei, Taiwan, December 02, 2021.
Lai Csing-te, a Tajvani Köztársaság alelnöke a 2021-es nyílt parlamenti fórumon 2021. december 2-án  Tajpejben.
 Fotó: Walid Berrazeg/AFP

Egy éven belül ez már a negyedik francia küldöttség a szigeten. 

A Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatását követő kínai hadgyakorlatok óta nem járt hasonlóan népes európai delegáció Tajvanon.

Kína saját részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetre, és leszögezte, hogy ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről. Peking tiltakozik minden olyan diplomáciai akció ellen, amely Tajvan legitimitását sugallhatná, és aggódva figyeli a nyugati politikusok látogatásait.

Az elmúlt években számos európai ország biztosította támogatásáról Tajvant. Az ukrajnai háború kezdete óta fokozódtak az aggodalmak, hogy a sziget is Ukrajna sorsára juthat.