A kisebb és nagyobb vállalkozások is attól tartanak, hogy az energia árának drasztikus emelkedését nem tudják kigazdálkodni, s így záros határidőn belül le kell húzniuk a rolót. A Forbes.sk-nak nyilatkozó egyik boltvezető szerint a januárban érkezett számlán szereplő összeg az előző évi hatszorosa volt, a korábbi 2300 euró helyett 12 300 euróra nőtt a vállalkozás által fizetendő villamos energia díja. 

Professional using electric circular saw in workshop Professional using electric circular saw in workshop. Cropped view of male hands pushing wooden material. Wood material processing in carpentry, handmade craftwork products.
A szlovák kormány december elején jelentette be, hogy a lakosság és a kisebb cégek számára támogatást biztosít a villamos energia és a gáz esetében.
Fotó: Getty Images

Az energia drágulása Szlovákia-szerte nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Martina Krivá, a közép-szlovákiai energiaszolgáltató vállalat szóvivője a lapnak elismerte, hogy az energia ára valóban nagymértékben nőtt, a vállalkozások által fizetendő villamos energia díja egyes esetekben az előző évhez képest akár kilencszer nagyobb is lehet. 

A szlovák kormány december elején jelentette be, hogy a lakosság és a kisebb cégek számára támogatást biztosít a villamos energia és a gáz esetében, így a drágulást a háztartások gyakorlatilag meg sem érzik. 

Nehéz helyzetben a szlovák kkv-k

Ugyanakkor míg a lakosság egyelőre csak minimális áremelkedéssel számolhat az idén, a vállalkozások többsége kiugróan magas áramszámlákkal szembesülhet. A legnagyobb bajban azok az energiaigényes ágazatokban működő vállalkozások vannak, amelyeket az elmúlt években a Covid-járvány is alaposan megtépázott. Ide tartoznak a vendéglátóipar szereplői. Számos olyan példát hallani a szlovák sajtóban és közösségi oldalakon, amelyekben pizzériák és éttermek tulajdonosai panaszkodnak arra, hogy a többszörösére nőtt energiaárakat még akkor sem tudnák kifizetni, ha az energián kívül más költségük nem lenne. Holott a bérek, az alapanyagok és a csomagolóanyag ára, valamint a bérleti díjak is nagymértékben nőttek az elmúlt hónapokban. Az egyik legriasztóbb példáról a Hnonline.sk gazdasági portál számolt be. Eszerint egy vágbesztercei (Považská Bystrica) pizzéria a tavalyi 5000 eurós áramszámla után az idén 24 ezer euróról szóló számlát kapott. 

A kisebb vállalkozások mellett a nagyvállalatok körében is nagy a kétségbeesés. Az miatti áremelkedés már a múlt évben is érzékenyen érintette az ipar szereplőit, akik a megnövekedett kiadásokra a dolgozóik elbocsátásával reagáltak. A gazdasági szereplők attól tartanak, hogy ha maradnak a rendkívül magas árak az energiapiacon, az elbocsátások az idén is tovább folytatódhatnak. 

A vállalkozások körében tapasztalt felháborodást követően a szlovák kormány a napokban döntött arról, hogy a múlt évben bejelentett támogatás szintjét 80-ról száz százalékra emeli, így a március 31-ig érvényben lévő intézkedésnek köszönhetően a vállalkozásoknak a villamos energiáért megawattóránként 199 eurót kell fizetniük, efelett az állam fizeti a költségeket. A kormányzati segítséggel azok a vállalkozások élhetnek, amelyek éves szinten 30 ezer kilowattóránál kevesebb villamos energiát fogyasztanak. A drágulás azonban még a támogatás ellenére is nagyon jelentős. A Hnonline.sk szakértői szerint a villamos energia ára az állami kompenzációval együtt is 150 százalékkal emelkedik. 

Fix tarifától függhet a kedvezmény

Regős Gábor, a Makronóm intézet szakmai vezetője lapunk megkeresésére elmondta, statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre az árak alakulásáról, egyelőre az tudható, hogy az árak többszöröződtek, a drágulás jellemzően négyszeres, de van, akinek tízszeresére nőtt az áramszámlája. A tavalyi első fél évben az adók nélküli áramár 189 euró, míg az adót is tartalmazó ár 259 euró volt kilowattóránként Szlovákiában. Az állami kompenzáció azt jelenti, hogy a 199 eurós kilowattóránkénti referenciaár (gáznál 99 euró) feletti rész száz százalékát a kormány megtéríti, feltéve, hogy a támogatás nem lépi át a meghatározott maximális összeget. Ez a havi felső határ nemrégiben százezerről kétszázezer euróra emelkedett. Ez tehát azt jelenti, hogy nagyságrendileg az árnövekmény négyötödét fedezi az állam, míg 20 százalék hárul a cégre. Vagyis ha például az ár a háromszorosára ugrik, akkor a cégek által fizetendő rész 60 százalékkal emelkedik. Regős Gábor hozzátette, a helyzet nem ennyire egyszerű, hiszen a vállalkozás által fizetendő ár attól függ, hogy mikor kötött szerződést a cég a szolgáltatóval, illetve kötött-e egyáltalán fix áras szerződést. A kedvezmény leginkább azokat érinti, akik tavaly, a magas árak idején kötöttek fix áras szerződést, hiszen napi áron most a 199 eurónál kevesebbet fizetnek. Érdemes azt is kiemelni, hogy a mostani helyzetben az áramszolgáltatók helyzete sem stabil Szlovákiában: 2021 őszén egy szolgáltató már csődbe ment, és most egy másiknál is várható csőd. 

Energiaintenzív ágazatok támogatása

A hazai cégek körében november végén és december elején végeztünk felmérést 100 vállalkozás megkérdezésével – ismertette Regős Gábor, hozzátéve, hogy ez az összesítés még a januári esetleges áremeléseket nem tartalmazta, arról nincsenek információik. Eszerint az egyes vállalkozások nagyon eltérő mértékben érintettek az áremelkedésben – a válaszadók 17 százalékánál az ár több mint ötszörösére drágult, míg 18 százaléknál az áremelkedés 200-400 százalékos volt. Ugyanakkor 23 százalék arról számolt be, hogy nem emelkedett az ár – legalábbis egyelőre. 

A gáznál az arányok egészen hasonlók, ott kevesebben mondták, hogy nem változtak az áraik. A kormányzat nálunk az energiaintenzív (ahol az energiaköltség eléri az árbevétel 2 százalékát) feldolgozóipari, illetve szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatban működő vállalkozásokat támogatja, a rezsinövekmény felét vállalja át. Továbbá kedvezményes hitelekkel támogatja a közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági beruházásait. Összességében tehát nem lehet kijelenteni, hogy egy vállalkozásnak itt vagy ott olcsóbb az áram, ez a konkrét ajánlatoktól is függ. Nálunk a támogatás csak a vállalkozások egy szűkebb körére (feldolgozóipar és turizmus) vonatkozik, és kisebb mértékű is, így ebből összességében versenyelőnyünk nem származik az alacsonyabb kiinduló ár ellenére sem.