Ludwig van Beethoven zeneszerző, zongorista és karmester már életében is hatalmas népszerűségnek örvendett, így nem csoda, hogy 1827. márciusi halála után levágták néhány hajtincsét emléknek. Az ereklyék az elmúlt három évtizedben közel 140 ezer dollárért találtak új gazdára.

1980s BUST OF BEETHOVEN...
1980s BUST OF BEETHOVEN CLASSICAL MUSIC SYMBOLIC MONTAGE WITH INSTRUMENTS VIOLIN FRENCH HORN AND TRUMPET CLOUDS BACKGROUND   (Photo by Photo Media/ClassicStock/Getty Images)
Egy Beethovennek tulajdonított híres hajtincs valójában nőtől származik.
Fotó: Getty Images

Ezek közül nyolcat vetettek alá DNS-vizsgálatnak egy átfogó kutatásban, amelyben Beethoven életét és egészségi problémáit tárták fel. A genetikai eredmények szerint legalább egy híres tincs nem a flamand zeneszerzőtől származik – közölte a Current Biology című folyóirat a kutatást lezáró tanulmányban a héten.

A legkönnyebben a Hiller-féle hajtincsként ismert mintát zárták ki, amely nevét onnan kapta, hogy Ferdinand Hiller zeneszerzőnek adták Beethoven halálakor. 

Erről megállapították, hogy valójában egy nő hajkoronáját ékesítette. A tincset legutóbb 1994-ben adták el 7300 dollárért, és évtizedek óta hiteles Beethoven-hajszálként tekintettek rá.

Sőt, erről a hajtincsről és Beethoven életéről 2001-ben könyv, abból pedig később dokumentumfilm is készült.

A San Jose State University adatbázisa szerint az elmúlt tíz évben más, a tanulmányban megvizsgált hajszálat is eladtak. 

Ezek között volt az, amit állítólag Ludwig Cramolini operaénekesnek adtak, és ami 2015-ben 10 300 dollárért kelt el. A kutatók szerint valószínűleg ez sem a zeneszerzőé volt.

Ellenben két másik hajtincsről azt állapították meg, hogy valóban Beethovené lehetett. Ezek legutóbb 2016-ban 14 700, illetve 2019-ben 42 700 dollárért keltek el.

A tanulmányból az is kiderült, hogy Beethoven genetikai hajlamot mutatott májbetegségre, és idős korában hepatitis B fertőzésben szenvedett. Mindkettő valószínűleg hozzájárult halálához, amelyet májelégtelenség okozhatott.

A jelentés azonban nem adott választ az egész életen át tartó progresszív halláskárosodására – foglalta össze a Business Insider.

Beethoven legutóbb akkor került a hírekbe, amikor a ChatGPT-vel befejeztették az egyik szimfóniáját.