Áprilisban a spanyol 4,1 százalék volt éves szinten, ez magasabb volt a márciusi 3,3 százaléknál – derül ki a statisztikai hivatal (INE) előzetes adataiból. A maginfláció 6,6 százalék volt az előző év azonos hónapjához képest, míg márciusban 7,5 százalék. A munkanélküliek száma 103 800-zal 3,13 millióra emelkedett az első negyedévben, így a mediterrán ország munkanélküliségi rátája 13,26 százalékra emelkedett az első három hónapban.

A spanyol kiskereskedelmi forgalom márciusban 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, februárban pedig 4,1 százalékkal. Az ország gazdasági hangulatindexe (ESI) 103,6 pontra emelkedett áprilisban a márciusi 99,9 pontról. A spanyol kormány jövőre a bruttó hazai termék 3 százalékának megfelelő szintre kívánja csökkenteni a költségvetési hiányt, 2025-re 2,7 százalékos, 2026-ra pedig 2,5 százalékos költségvetési deficitet céloz meg.

Spanyolországban 3,5 millió hektárnyi gabonatermés veszett oda

Andalúzia, Extremadura, Kasztília-La Mancha és Murcia tartományban, valamint Aragónia, Katalónia, Kasztília és León egyes vidékein szinte teljesen odaveszett a búza- és árpatermés. Ezeken a már hosszabb ideje csapadékhiányos területeken komoly terméskiesés várható az őszibarack, a nektarin, a sárgabarack és cseresznye esetében is.