Mint ismert, a múlt héten a Föld legmagasabb pontját oxigénpalack nélkül megmászni induló Suhajda Szilárd nem élte túl a hegymászást. A világ legjobb serpái indultak a magyar hegymászó megkeresésére, de sajnos nem találták meg, így be kellett fejezni a keresést – ezt a Világgazdaság munkatársának is megerősítette a menőcsapat egyik tagja.

A tragédiát követően a magyar hegymászótól az őt követő rengeteg magyar sportrajongó mellett az egész hegymászóvilág búcsúzik. Hétfőn megszólalt Suhajda jó barátja és mászótársa, Klein Dávid is.

Mivel sokféle információról hallottam, nem tudom pontosan Szilárd halálának körülményeit. Egy biztos, olyan sokáig volt oxigénpalack nélkül a 8500 és 8700 méter közötti halálzónában, hogy agyi ödéma léphetett fel nála. Azt hallottam én is, hogy már szerdán vissza kellett volna fordulnia, mert a szervezetét annyira igénybe vette az oxigénhiányos állapot. Nem tudni, utolsó éjszakai pihenése során képes volt-e megfelelően 'elkucorogni'. Az oxigénpalack nélküli magashegyi vállalkozás életveszély. Hogy mi történt, erről ellentmondó híreim vannak, tehát felelőtlenség lenne bármit állítanom

nyilatkozta a Ripostnak Klein.

A hegymászó elmondta, hogy bár konkrét információja nincs, eddigi ismeretei alapján a legvalószínűbb, hogy Suhajda rossz állapotban volt, és lecsúszott az útról. A szerencsétlenül járt sportembert felkészültnek tartotta egy ilyen kihívásra, előzetesen nem aggódott érte.

Klein Dávid egyébként pont a napokban vág bele egy másik expedícióba: társával, Kerekes Bencével az afgán-pakisztáni határon lévő hegyekbe indulnak, a Hindukus-hegységben 6000 és 7000 méter feletti csúcsokat szeretnének megmászni, tiszta, alpesi technikával.