Tavaly október óta mindössze öt olyan tranzakció történt, amelyben külföldi cégek értékesítették orosz eszközeiket, s a nem rezidenseknek történő kifizetések meghaladták volna az ügyletenkénti 400 millió dollárt – közölte pénteken az orosz jegybank. 

A Reuters emlékeztet, hogy miután Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába, s a nyugati kormányok szankciókat vezettek be ellene, cégek ezrei állították le oroszországi tevékenységüket. A gyors kivonulás ára jellemzően az eszközök diszkontált értékesítése volt. Tavaly március és idén március között 200 tranzakcióra került sor, de csupán minden ötödik ügylet járt 100 millió dollárt meghaladó értékesítéssel. A jegybank szerint elhanyagolható a nyugati kivonulásoknak a devizapiacra gyakorolt hatása. 

A Kreml mégis azt tervezi, hogy júniustól havi 1 milliárd dolláros plafont vezet be

az ilyen ügyletek lebonyolítására vásárolható devizára. A külföldi befektetéseket felügyelő kormányzati bizottság jóváhagyása szükséges a leánycégek értékesítéséhez, s a bizottság 50 százalékos diszkontot követel. A visszavásárlási záradékok is segítették a külföldiek kivonulását.