Nemzetközi gazdaság

Uniós szinten tiltatnák be az Oroszországon átmenő tranzitkereskedelmet

Tranzitstoppal próbálnák betömni az európai szankciók egyik legfontosabb kiskapuját, ugyanis az orosz földre beléptetett szállítmányok egy része gyaníthatóan már nem lép ki onnan.

Kaja Kallas észt miniszterelnök az európai uniós áruk Oroszországon keresztül történő tranzitjának teljes tilalmát sürgeti, mivel aggályosnak tartja, hogy a harmadik országokkal folytatott megugrása az utóbbi egy évben a szankciók kijátszását takarja – írta a Bloomberg.

Prime Minister Of Estomnia Visits Poland
Kaja Kallas during official visit of Estonian Prime Minister in Poland in Warsaw, Poland on April 25, 2023. (Photo by Foto Olimpik/NurPhoto) (Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke.
Fotó: Foto Olimpik

A hazánkból Kazahsztánba, Kirgizisztánba, Grúziába, Örményországba és Üzbegisztánba irányuló tavaly óta jelentősen megnövekedett, ezek az áruszállítások pedig nagyrészt Oroszországon keresztül történnek

– mondta Kallas csütörtökön Tallinnban, az észt fővárosban.

Például tavaly óta az észt csipexport Kazahsztánba, Grúziába és Kirgizisztánba 189, 222, illetve 21 576 (!) százalékkal nőtt meg, ám ezt a hatalmas keresletet önmagukban ezen országok igényei nem indokolják. Kérdés, hogy egyáltalán célba értek-e. 

A szankciók körébe vont uniós exportból legalább egymilliárd dollárnyi termék tűnt el az orosz gazdasági partnerek felé irányuló tranzitforgalomban, ami nagyban hozzájárult Vlagyimir Putyin háborús gazdaságának az életben tartásához.

A nyugati tisztviselők szerint a „szellemkereskedelem” elsősorban a kettős felhasználású, azaz katonai és hírszerzési célokra is alkalmas termékeket érinti, amelyek szigorú exportellenőrzés alatt állnak. Ezeknek az áruknak pedig csak mintegy fele jutott el a megadott célállomásra, Kazahsztánba, Kirgizisztánba és Örményországba.

Virágzik a csempészet Oroszországban

A „szellemkereskedelem” a legfontosabb szankciós árukat célozza meg.

A legegyszerűbb az lenne, ha a tranzitot betiltanánk az összes Oroszországgal határos országban, de egy külön észt szankció nem oldaná meg a problémát. Emiatt egy uniós szintű megoldásra van szükség

– jelentette ki a miniszterelnök.

Néhány Oroszországgal határos tagállam – Finnország, Lengyelország, Norvégia, Észtország, Lettország és Litvánia – képviselői a héten Helsinkiben találkoznak, hogy speciális szankciók bevezetéséről tárgyaljanak.

Eközben az is hasonló megoldáson dolgozik, hogy a Moszkva elleni szankciók következő fordulójában már ezt a kiskaput is be tudják zárni.

 

 

 

Oroszország elleni szankciók orosz-ukrán háború Észtország tranzitforgalom
Kapcsolódó cikkek