Iliana Ivanovát javasolja új bolgár uniós biztosnak Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Brüsszelben szerdán kiadott közleményében az elnök arról tájékoztatott, hogy a bolgár kormány két jelöltet nevezett meg új biztosnak, miután Marija Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős tagja lemondott hivataláról.

Von der Leyen tájékoztatása szerint a jelöltek keddi meghallgatását követően úgy döntött, hogy javaslatot tesz az Tanácsának és az Európai Parlamentnek Iliana Ivanova kinevezésére. Közölte, hogy kinevezése esetén Ivanova átveszi Marija Gabriel valamennyi megbízatását.

A német politikus kihangsúlyozta, hogy a jelölt nagy elkötelezettséget tanúsított az Európai Unió és a biztosi munka iránt, releváns tapasztalatai vannak a bizottsági munkához. Jelentős tapasztalattal rendelkezik uniós ügyekben, 2013 óta tagja az Európai Számvevőszéknek. Ezt megelőzően, 2009 és 2012 között az Európai Parlament (EP) tagja, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának (CONT) alelnöke volt.

Tapasztalata döntő jelentőségű az EU kiemelt kutatási programja, a Horizont Európa végrehajtásának előmozdításában

– tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Marija Gabriel május közepén nyújtotta be lemondását, hogy részt vegyen az újonnan megalakuló bolgár kormány munkájában. Szófiai közlések szerint külügyminiszterként és kormányfőhelyettesként fog dolgozni Nyikolaj Denkov miniszterelnök irányítása mellett.