Hírek

Tojás nagyságú jég tarolta le Szlovéniát, tornádó az Isztrián, sárlavina a Brennernél – videók

Rendkívül erős vihar sújtotta Szlovénia nyugati részét, heves felhőszakadásokkal, orkán erejű széllel és jégesővel. Az ország egyes részei áram nélkül maradtak, több lakást és üzletet is elárasztott a víz.

Hatalmas vihar sújtotta Szlovénia nyugati részét, de korábban a partvidéket is érintette – írja az horvát Index.hr. A rövid ideig tartó heves felhőszakadásban víz alá kerültek Izola Skladiscna utcái. A víz betört néhány üzletbe, a Presernov teret is elöntötte a víz.

Neurje.si / Facebook
Jégeső
Tojásméretű jégdarabok hullottak.
Fotó: Neurje.si / Facebook

A Közlekedési és Információs Központ arra figyelmeztet, hogy a Seca és Izola, valamint a Dragonja és Koper közötti területen az utak egyes szakaszain földcsuszamlások vannak. A vihar továbbra is észak felé halad Gorenjska felé, ezért legyen óvatos – figyelmeztet a Meteoinfo Slovenija. Hozzátették: később a viharok és záporok keletebbre vonulnak.

A portorozi strandot és a városközpontot is elárasztotta a víz. A Szlovén Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint a közeli repülőtéren délután fél négyig négyzetméterenként 92 liter eső esett. További 25 milliméter csapadék hullott délután 1 és 13 óra 30 perc között, Tolminban 37 milliméter, Sebreljski vrhben 24 milliméter, Koperben 22 milliméter, Bukovsko vrhben 23 milliméter, Bovacban pedig 21 milliméter csapadék hullott.

A vihar Horvátországra is lecsapott

A vihar Isztriát is elérte

Rovinj közelében ma egy nagy tornádót rögzítettek, a videót az Istramet portál tette közzé. Károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Ezzel egyidejűleg a Porectől Umagig tartó szakaszon egy markáns esőhullámot regisztráltak, ahol akár 25 milliméter csapadék hullott. A nap további részében is hasonló lesz az időjárás.

Sárfolyások Nyugat-Ausztriában

Sárlavina miatt valószínűleg hétfő estig le kell zárni a Brenner vasútvonalat – írja az osztrák Der Standard. Kiemelték: Vorarlberget és Karintiát is sújtja a heves esőzés. A Geosphere Austria (korábban Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet) szakértői számos régióra figyelmeztetést adtak ki esőre és zivatarra. Főleg Ausztria nyugati és déli részén volt várható nagy mennyiségű eső. Csak a hét közepétől nyugodjon meg az idő. Vorarlberg és Tirol volt a leginkább érintett hétfőn.

Viharos idők jönnek – Jégesőt is hozhat a hétfő este

Hevesebb zivatarok kialakulására figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, hétfőn az ország nyugati felében, kedden az északkeleti vármegyékben alakulhatnak ki heves zivatarok, amelyeket viharos szél és jégeső is kísérhet.

 

 

vihar Közlekedési és Információs Központ Szlovénia Horvátország
Kapcsolódó cikkek