Hírek

Nem találja a helyes utat a forint

Vegyesen változott a forint árfolyama hétfő estére.

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Stack,Of,Hungarian,Money,(forints),Laying,On,20000,Forint,Banknotes
Fotó: Shutterstock

Az euró árfolyama a reggel hat órakor jegyzett 383,57 forintról 384,02 forintra erősödött 18 órára, napközben 383,04 forint és 384,94 forint között mozgott.

A frank jegyzése a reggeli 400,65 forintról 400,60 forintra gyengült, míg a dolláré 359,64 forintról 359,09 forintra süllyedt.

Az euró jegyzése a reggeli 1,0665 dollárról 1,0691 dollárra változott.

Hogyan változik a forint árfolyama az év végéig?

Ahogy arról a Világgazdaság írt, a 390-es szint környékén vagy felette fejezheti be az idei esztendőt a forint az euró ellenében az elemzői konszenzus szerint. A hét hazai befektetési szakértő bevonásával készült felmérés eredménye rámutat: az euró-forint árfolyamra rengeteg külső és belső tényező lehet hatással az év utolsó négy hónapjában, elsősorban azonban az MNB kamatpolitikája, a nemzetközi energiaárak alakulása és az európai uniós források megérkezésének kérdése befolyásolhatja a kurzus alakulását.

A hazai befektetési szakértőktől arra a kérdésre vártuk a választ, hogy az adatvezérelt működésre hamarosan átálló MNB várhatóan szigorú kamatpolitikáját látva hogyan alakulhat az euró-forint keresztárfolyam az év végén.

Zakár Tivadar, a BÉT kijelölt tanácsadójaként működő Univerz Invest Zrt. cégvezetője – a megkérdezett elemzők többségével egyetemben – a forint romlása mellett tette le a voksát. Zakár Tivadar kiemelte: a régiós valutákhoz képest a forint idegesebbnek tűnik, még az első féléves jelentős árfolyam-erősödés ellenére is. 

Az MNB adatvezérelt kamatpolitikáját is elfogadta a piac, azonban a recesszióban lévő magyar gazdaság és az infláció nem könnyíti meg a forint helyzetét

– tette hozzá a szakértő. 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek