Kiemelt felszólalóként vett részt a Sanghaj Fórum ellátási láncokra fókuszáló szekciójában Matolcsy György, aki az előadás mellett a Fudan Egyetem rektorával is tárgyalt az MNB oktatási partnereivel való együttműködési lehetőségekről. 

Előadásában Matolcsy György arról beszélt, hogyan aknázhatók ki az ellátási láncok terén is a 21. század megatrendjei, mint Eurázsia felemelkedése, a tudományos és technológiai forradalom, a hálózatosodás és a fenntartható gazdasági átállás.

Budapest 2023.06.21.
Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 33. születésnapja és részvényeinek tőzsdei bevezetése.
Matolcsy György, MNB elnök
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az előadáson felhívta a figyelmet a gazdaságtörténet ciklikus természetére és a mintázatok által kínált fejlődési lehetőségekre. Matolcsy György hangsúlyozta az új technológiák szerepét a fenntartható gazdasági átállásban, amelyhez a pénzügyi szférában a digitális jegybankpénz (CBDC) fejlesztése és alkalmazása nyújthat támogatást. Kifejtette, hogy 

a tehetség, a technológia, a tudás, valamint a tőke egymás szorzataként segít kiaknázni a globális folyamatokban rejlő lehetőségeket.

A jegybankelnök a Sanghaj Fórum margóján emellett számos egyeztetést folytatott a Magyar Nemzeti Bank kiemelt kínai partnereivel, mint a Fudan Egyetem rektorával, Jin Li úrral, akivel megállapodtak a további szakmai együttműködés irányaiban. Matolcsy Sanghaj városból Sencsenbe utazik, ahol többek között az egyik legjobb kínai kutatóközpont, a China Development Institute vezetőivel egyeztet, és látogatást tesz a Huawei Technologies vállalat központjában.