Hírek

Péntek este megszakadt az internet-összeköttetés Gázával

A palesztin hálózatüzemeltető Dzsavvál közölte: az enklávé minden távközlési és internetes szolgáltatása megszakadt az intenzív bombázás nyomán.

Az elmúlt óra intenzív bombázása elpusztította az összes megmaradt nemzetközi útvonalat, amely összekötötte Gázát a külvilággal – közölte péntek esti arab nyelvű posztjában a Dzsavvál palesztin internetszolgáltató a korábban Twitterként ismert X közösségi hálózaton.

This image grab from an AFP TV footage shows balls of fire rising above Gaza City during an Israeli strike on October 27, 2023, as battles between Israel and the Palestinian Hamas movement continue. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Gáza hozzáférése a globális internethez fizikai kábeleken keresztül folyik, amelyek áthaladnak Izraelen – iparági szakértők szerint. Az internetes forgalom megfigyelői az elmúlt hetekben azt tapasztalták, hogy a gázai hálózatokon keresztül áramló adatok mennyisége erodálódott az izraeli bombázások és a széles körű áramkimaradások miatt. Egy korábbi, 2014-es konfliktus nagyon lerontotta, de nem szüntette meg Gáza internetes kapcsolatait.

Gáza még soha sem tapasztalt ilyen súlyos áramkimaradást

– mondta Doug Madory, a Kentik hálózatkutató cég elemzője. Hozzátette: ez az utolsó kommunikációs szálat is elvágta.

 

X izraeli háború Gáza-övezet Jawwal áramkimaradás
Kapcsolódó cikkek