Ingatlan

Kényszerből tágul a belváros határa

Az ingatlanfejlesztési piac robog, még csak vihar előtti csendet sem lehet érzékelni, de a drágulás markáns.

Foghíjtelkek, gazdaságosan felújítható műemlék házak és bontható épületek hiányában kitágul a pesti belváros határa, fejlesztői szempontból átértékelődnek Budapest egyes részei. Jó példa lehet erre az a 6,5 ezer négyzetméteres telek Újlipótvárosban, ahol most kezdődött el a K&H Bank egykori székházának bontása.

Az irodaház negyven éve a KISZ Központi Bizottsága megrendelésére épült a Pozsonyi–Bessenyei–Kárpát–Garam utca által határolt tömbbe, a helyére épülő majdani ingatlan terveiről még semmit nem lehet tudni, korábban szállodaépítésről szóló híreket hallottak a környékbeliek.

A fejlesztések a szigorú műemlékvédelmi szabályok miatt egyre jobban kiszorulnak a városmagból
Fotó: Máthé Zoltán

Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint szállodafejlesztési szempontból nem tűnik a legjobb választásnak a terület, de ezt a nézetet egyre inkább felülírják a mostani trendek. A belvárosi fejlesztési lehetőségek hiánya és a kivitelezési költségek drágulása miatt a Pozsonyi úti irodaház helyén akár lakóházat, akár apartmanhotelt, akár multifunkciós épületegyüttest is el tud képzelni az ingatlanfejlesztési tanácsadó.

Mint rámutatott: az ingatlanfejlesztési piac robog, még csak vihar előtti csendet sem lehet érzékelni, de a drágulás markáns, mindenben érezhető, néhány projektet már parkolópályára tettek emiatt. Az is látszik, hogy a gyors pénzkeresés időszakának vége, az ingatlanfejlesztésben és üzemeltetésben szolidabb a fordulatszám.

Mindeközben és mindennek hatására a Nagykörútról egyre inkább áttevődik a Hungária körútra a népszerű fejlesztési övezet határa, új helyeken jelenhetnek meg új funkciójú épületek – véli a Világgazdaságnak nyilatkozó szakember. Hegedűs Attila rámutatott: az ingatlanfejlesztőket a helyenként és esetenként túl szigorú műemlékvédelmi előírások gúzsba kötik, előfordul például, hogy egy funkciótlan, rejtett hátsó lépcső kényszerű megtartása miatt veszítenek értékes területeket. Mindez elfordítja a befektetőket a műemlék paloták újjáépítésétől, pedig Budapestet továbbra is kedvelik versenyképes árai és jó adottságai miatt.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

ingatlan BDO Magyarország
Kapcsolódó cikkek