Ingatlan

Kiemelkedő évet zárt a német ingatlanóriás

Fittyet hányt a járványhelyzetre a Vonovia. A bochumi ingatlancég bevételei szépen növekedtek tavaly idén pedig a további bevételbővülés mellett újabb fejlesztéseket is megvalósíthatnak.

Tavaly, az év egészében 6,3 százalékkal nőttek a Vonovia bevételei 4,37 milliárd euróra. A német ingatlanhasznosító tegnap megjelent gyorsjelentéséből kiderült az is, hogy a múlt évet 1,9 milliárd eurós kiigazított EBITDA-val zárták, ami 8,5 százalékos bővülést jelentett. A vállalat vezetése az üzleti beszámolóban úgy fogalmazott, hogy a járványhelyzet nehezítette körülmények ellenére 2020 pozitív fejleményeket hozott az ingatlanpiacon és a társaság pénzügyi teljesítményét a svédországi akvizíciók is elősegítették.

Előző év végén dán üzletet is kötött a Vonovia, akkor mintegy ezer lakóingatlan megvásárlásáról írt alá adásvételi szerződést a dán H&L Ejendomme vállalattal. A bochumi székhelyű vállalat működésében emellett alig mutatkoztak negatív hatások a koronavírus-járvány következtében. Ezt már tavaly tavasszal megállapította elemzésében a COncorde.

Fotó: Tobias Arhelger/Shutterstock.com

Az ingatlancég nem pusztán pénzügyileg maradt sértetlen a vírus évében, de munkavállalóik száma is bővült 10 600 fő fölé, ami 2,7 százalékos emelkedésnek felelt meg. 2021-re vonatkozóan pedig az eddig is stabil, kiszámítható működésük miatt azzal számolnak, hogy a modernizálás ás új fejlesztési projektek kezelése mellett 4,9-5,1 milliárd eurós árbevételre tehetnek szert.

A Vonovia frankfurti börzén jegyzett papírjai tegnap a gyorsjelentés megjelnését követően 53.5 euró kjörül stagnált és a kedvező pénzügyi teljesítmény ellenére részvényeinek árfolyama már több mint 10 százalékkal zuhant év elejétől számítva. A Vonovia versenytársának a Deutsche Wohnen papírjainak kurzusa idén már szintén 11 százalékot meghaladó értékvesztést kellett elkönyveljen. Utóbbi március 25-én teszi közzé 2020-as eredményeit.

Németország ingatlanóriás Vonovia
Kapcsolódó cikkek