Ingatlan

Elszabadultak az építőanyagárak

Egyes hőszigetelők január óta 50 százalékkal drágultak, többe kerül a vakolat, késnek az alapanyagok. Értéknövelő és rezsicsökkentő hatásuk ellenére sem könnyen döntenek a zöldmegoldások mellett az építkezők, akik ráadásul most elszabadult építőanyagárakkal is szembesülnek – derül ki az ÚjHáz Centrum friss kutatásából.

Teljes őrület van az építőanyag-piacokon, miután drasztikusan megdrágultak, ráadásul hiányoznak a gyártáshoz szükséges alapanyagok, ezért egyes végtermékeknél az áremelkedés mellett a szállítási határidők jelentős növekedésével is számolniuk kell az építkezőknek – fogalmazott a Világgazdaság kérdésére az ÚjHáz Centrum hálózat vezérigazgatója, Rázsóné Szórády Csilla egy szerdai sajtóbeszélgetésen.

Mint emlékeztetett rá, a német vegyipari óriás, a BASF ludwigshafeni gyárában történt március eleji tűzeset már előrevetítette az egész Európát érintő alapanyag-ellátási problémákat, aminek a hatását most már ténylegesen is érzik az építkezők.

Komoly alapanyag-elszívó hatása van a kínai piac újraindulásának, és az európai is felpörgött.

Mindezek nyomán az EPS hőszigetelők drágultak, január óta már akár 50 százalékkal is, miközben a vakolatok ára is folyamatosan emelkedik, a kőzetgyapotra pedig akár két hónapot is várni kell most, a lapostetős szigetelésekre 5-6 hónapot is, de a tégla is hosszabb szállítási határidővel érkezik, mint egyébként.

Fotó: Shutterstock

Az árspirált tovább tekeri a megnövekedett kereslet. Spájzolási lázat most nem érzékelnek az építőanyag-kereskedelmi hálózatnál – közölte a vezérigazgató, mármint azért nem, ami miatt tavaly, a járvány miatti karantén időszakban volt.

Az építőanyag-kereskedések ugyanis nyitva tarthattak a korlátozások alatt, az ellátás a pandémia alatt is folyamatos volt, ezért nem tört ki újból pánik.

Az ÚjHáz Centrum forgalma tavaly a korábbit két-három százalékkal meghaladta, és túllépte a 71 milliárd forintot, az idén 15 százalékos bővüléssel számoltak, de az áremelkedések miatt időarányosan már 20 százaléknál tartanak – tudtuk meg Rázsóné Szórády Csillától.

Fotó: ÚjHáz Centrum

Egyelőre az új lakóépületekre vonatkozó szigorúbb energetikai előírások nem léptek életbe, a korábban bejelentettnél másfél évvel később, csak 2022 júliusától élnek, amikortól már csak közel nulla energiaigényű házakra adnak ki használatbavételi engedélyt a hatóságok. Az ÚjHáz Centrum mindenesetre reprezentatív felmérést készített a zöldépítészeti és -energetikai megoldásokról, pontosabban arról, hogy mennyire tartják ezeket fontosnak a magyarok, mennyire vannak tisztában anyagi megtérülésükkel és a lehívható állami támogatásokkal.

Mint kiderült, a lakosság 82 százaléka költségesnek tartja, mégis több mint felük számára hangsúlyos szempont a környezettudatosság építkezéskor, felújításkor.

A 18–59 éves korosztály körében végzett kutatása során a megkérdezettek 40 százaléka egy éven belül, 22 százaléka pedig egy éven túl, de tervez építkezni vagy felújítani. A kitöltők fele hallott már valamilyen formában a környezettudatos építőipari technológiákra lehívható pénzügyi támogatásokról, egyharmaduk az otthonteremtés során szeretne élni valamilyen állami forrással, erre a hajlandóság a felújítást vagy építkezést tervezők körében magasabb – közölte az építőanyag-kereskedelmi hálózat.

Fotó: ÚjHáz Centrum

A legismertebb a környezetbarát energetikai megoldások közül a napelem, amit a válaszadók 91 százaléka jelölt meg, és egyharmaduk a legköltségesebbnek azt tartja. Népszerű még a korszerű hőszigetelés, amit a megkérdezettek 87 százaléka, a napkollektort 79, a hőszivattyút 56, az inverteres klímát 42 és az okostéglát 36 százalék említette.

A megkérdezettek 47 százaléka 3-4, további 38 százaléka pedig 5-6 különböző zöldtechnológiát tud beazonosítani, míg 15 százalékuk mindössze 1-2 ilyet ismer.

Az építőanyag-kereskedelmi hálózat vezérigazgatója szerint kiemelten fontos a lakosság, az építlezők és lakásvásárlók tájékoztatása, a pontos és korszerű információk közvetítése a fenntartható megoldásokról, mert ez határozza meg az építőipar jövőjét. Csakhogy a környezettudatos technológiák és alapanyagok ára magasabb az átlagnál, ezért a vásárlókat nehezebb azok kiválasztására motiválni. Holott a korszerű építőanyagok és energetikai megoldások nemcsak az üzemeltetési költségeket csökkentik, hanem az épület használóinak életminőségét is javítják, miközben növelik az ingatlan értékét.

Roham indult a dráguló építőanyagokért

A kicentizett költségvetésből építkezők komoly kompromisszumokra kényszerülnek az alapanyagok brutális drágulása miatt.

 

újház centrum felújitás ház lakás építkezés fenntartható építés ingatlan építőanyagpiac
Kapcsolódó cikkek