A fejlesztőknek rosszabb a kedvük, mint a vevőknek – jellemzi a piaci hangulatot az egyik legnagyobb budapesti lakásépítő vállalat, a Metrodom csoport értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás. A cégvezető a VG-nek elmondta, hogy miután a lakásépítés hosszú folyamat,  a beruházók rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a kiszámíthatatlanná vált költségtényezők, a háború hatására elszabadult energia- és az építőanyagárak miatt.

Új lakásprojektet piacra vinni azt jelenti, hogy egy, másfél, két év múlva elkészülő termékre kellene most olyan árat megadni, amit a fejlesztők tartani tudnak.

A tervezhetetlenné vált költségvetés, illetve a fogyasztóiár-kalkuláció miatt az elmúlt egy hónapban, a háború kitörése óta befékezett az új projektek piaci bevezetése.

A tőkeerős cégek egyelőre csak kivárnak, és közben tovább építkeznek, igyekeznek gyorsan befejezni a finiselő beruházásaikat.

Fotó: Jászai Csaba

Épít, de újabb lakásokat nem visz piacra a Metrodom sem, terveik szerint a következő két projektjüket a második fél évben indíthatják el. A 195 lakásos Metrodom Zugló a jó előre megvásárolt és leszállított építőanyagokból a tervezett időpontra, idén őszre várhatóan késedelem nélkül elkészül. A XI. kerületi Metrodom River lakópark első két ütemének tavaly elkezdett építése is rendben folytatódik, és bár az első ütem 144 lakásának többsége már elkelt, a hasonló méretű második ütem értékesítése az erős kereslet ellenére sem kezdődött még el. Ennek Kricsfalussy Tamás tájékoztatása szerint egyszerűen az az oka, hogy nem tudnak időtálló árakat megadni, szerződni pedig csak úgy lehet, ha az eladó és a vevő is tisztában van a végső árral.

A budapesti új építésű lakások kínálata nemrég lépte át az 1,2 millió forintos átlagos négyzetméterárat, ahonnan hirtelen már a 1,5 millió közelébe röppent a középáras projekteknél jellemző aktuális piaci ár

– tudatta az értékesítési igazgató.

A kivitelezési költségek drasztikus emelkedése legsúlyosabban a korai fázisban lévő lakásprojekteket érinti, amelyekhez az építőanyagokat még javarészt be sem szerezték, vagyis a tervezett kivitelezési költségeket még ezután kell vagy kellene vastagon átírni. Az áremelkedés az építőanyagok körében az elmúlt egy hónapban 25-50 százalékos volt, a kivitelezési költségek a háború kitörése óta 15-20 százalékkal nőttek. (Korábban egy számjegyű volt a költségemelkedés éves mértéke.)

A lakásépítők egy része csendben máris lépett, és bár látványosan nem állította le frissen elkezdett munkálatait, de a szakértő számára egyértelmű jelekből ítélve gyakorlatilag befékezett. Érthető módon, hiszen a háború miatt bejelentett gazdasági szankciók a költségek további növekedését vetítik előre.

Érezhetően erősödik ugyanakkor a befektetői kereslet a lakáspiacon, miután az ingatlan az aranyhoz hasonlóan klasszikus menekülőeszköz az elől. Ez bizonyos határig kompenzálhatja a piaci hitelkamatok emelkedése miatt kiárazódó, azaz elhalasztott lakhatási célú vásárlások miatt várható keresletcsökkenést. A támogatott és a piaci lakáshitelek törlesztőrészlete között mára ugyanis akár havi 50 ezer forintos különbség képződött 20 éves időtávban 10 millió forintonkénti felvett hitelösszegre – hívja fel a figyelmet a Metrodom igazgatója, rámutatva, hogy az otthontámogatási program esetleges kifutásával jelentős léket kapna a piac. Egyelőre, azaz rövid távon azonban nem a kereslet hiányzik, hanem egyre inkább a kínálat utánpótlásának elapadása lesz probléma. Az elmúlt tíz évben Budapesten mindig volt körülbelül 7 ezer darab különböző készültségi fokú lakás a piacon. Az elmúlt fél évben viszont már 5 ezer alá csökkent ez a mennyiség, és napról napra tovább apad. Ráadásul beköltözhető lakásból jelenleg már csak alig 600-700 lehet Budapesten, ami példátlanul kevés, és gyorsan el is fogy majd – jelezte Kricsfalussy Tamás.